TUZLARIJE - BILTEN TK

25.04.2016.
Predstavnici TIKA-e u posjeti Vladi Tuzlanskog kantona


Pravci buduće saradnje i realizacije projekata Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) na području Tuzlanskog kantona bili su tema današnjeg sastanka predstavnika TIKA-e sa premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem i ministrom razvoja i poduzetništva TK Nerminom Hodžićem.

Tuzlarije


Kako je rečeno tokom sastanka TIKA pokreće novi dugoročni razvojni projekat i ovom prilikom htjeli su iz „prve ruke“ čuti koji su to komparativne prednosti Tuzlanskog kantona, potencijali i prioriteti za ulaganje.

Poseban interes gosti iz Turske izrazili su za postojanje poslovnih zona u Tuzlanskom kantonu, kompanije koje se bave informacijskim tehnologijama, te povlasticama i oblicima podrške koje Tuzlanski kanton nudi investitorima i privrednicima.

Rečeno je i da je u proteklih 5-6 godina TIKA u Bosni i Hercegovini realizirala oko 460 projekata čiji su ciljevi, između ostalog, bili usmjereni na zapošljavanje, samozapošljavanje, te razvoj javnih institucija.

Premijer Kantona Bego Gutić se gostima zahvalio na dosadašnjoj dobroj saradnji i uopće tradicionalno dobrim odnosima Turske i BiH, kako na ekonomskom i političkom, tako i na kulturno – historijskom planu.
Premijer Gutić je rekao i da Vlada prati realizaciju TIKA-inih projekata u BiH i da je relativno mali broj tih projekata realiziran na području našeg kantona. Ovu priliku Premijer je iskoristio i da aktualizira pitanje obnove jedne od zgrada u Kampusu Univerziteta, za što je svoju podršku prilikom boravka u Tuzlanskom kantonu dao i Nj.E. Cihad Erginay, ambasador Republike Turske u BiH.

Članovi delegacije iz Turske su istakli da je TIKA upoznata sa ovim projektom, te da se u vezi s tim u narednim danima očekuje dolazak tehničke delegacije iz Ankare, kako bi pregledali predmetni objekat u Kampusu.
Kada je u pitanju planiranje budućih programa i projekata, ministar Hodžić je goste upoznao sa činjenicom da Tuzlanski kanton posjeduje Strategiju razvoja za period 2016-2020. kojom su definirani pravci razvoja i navedeni prioritetni projekti. Predstavnici TIKA-e su izrazili zadovoljstvo ovom činjenicom i postojanjem ovog strateškog planskog dokumenta.

Na kraju sastanka premijer Gutić je goste pozvao na dalju saradnju i izrazio nadu da će danas prezentirane informacije pobuditi interese potencijalnih investitora.
„Mi smo se dosadašnjim investitorima pokazali kao dobri domaćini, a zadovoljstvo nam je da su se i turski investitori ovdje pokazali kao ozbiljni i dobronamjerni partneri. Imajući u vidu takve odnose, mislim da imamo dobre osnove za dalju nadgradnju“ rekao je premijer Gutić.

Tursku delegaciju na današnjem sastanku činili su stručnjaci za planiranje Ministarstva razvoja Republike Turske Burak Karagol, Murat Šefik Yazan, Kadriye Yešilkaya, predstvnik TIKA-e iz Ankare Mustafa Nalčacioglu, te asistent direktora TIKA-e za BiH Nedžad Avdić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK