TUZLARIJE - BILTEN TK

05.08.2008.
Uz pomoć austrijskog stručnjaka prof.dr.Martina Salzera
Još jedan u nizu uspjeha UKC Tuzla


Prof.dr.Martin Salzer, austrijski stručnjak za vrijeme boravka u JZU UKC Tuzla sa tuzlanskim medicinskim timom obavio uspješno operativni zahvat oslobađanja lakta desne ruke kod četrnaestogodišnje pacijentice, kojim je umanjeno njeno onesposobljenje. Marijanin osmjeh i lagano podignuta desna ruka u znak pozdrava, još su jedan u nizu uspjeha ostvarenih u JZU UKC Tuzla.

Ostvaren san četrnaestogodišnje Marijane da svojom rukom stavi sjaj na usne, drži čašu sa sokom ili olovku kako bi napisala pjesmu, zahvaljujući izuzetnom medicinskom stručnjaku prof.dr.Martinu Salzeru, iz Austrije i timu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Dolazak prof. Salzera, člana organizacije Austrian Doctors for Disabled koja se bavi pružanjem medicinske i finansijske pomoći i podrške osobama sa onesposobljenjem i djeluje u cijelom svijetu organizovao je Rotari Klub iz Tuzle, uz predhodno obavljene kontakte Prim.dr Emira Arnautalića, direktora Klinike za ortopediju i traumatologiju JZU UKC Tuzla sa predstavnicima organizacije „Sumero“ iz Sarajeva koja ima već uspostavljenu saradnju sa austrijskom organizacijom Austrian Doctors for Disabled.

Četrnaestogodišnja pacijentica, iz Bratunca, rođena je sa onesposobljenjem i deformitetima obje ruke. Riječ je o rijetkom slučaju, Apert sindromu. „To su multipli deformiteti, i kod pacijentice koju smo operisali, oba lakta su u potpunosti ukočena. Izvedenim operativnim zahvatom, u kome smo timskim radom na čelu sa uvaženim prof. Martinom Salzerom uspješno oslobodili ukočenosti lakat desne ruke, svi smo izuzetno zadovoljni“, rekao je član tima dr. Boris Bačić, mr.med.sci., „dodajući da je rad u sardanji sa profesorom Martinom Salzerom novo, vrlo korisno iskustvo“.

.Još jednom se timski rad pokazao vrlo uspješnim. Nakon nekoliko pokušaja da djevojčicu prof . Salzer operiše u Sarajevu, juče je na zadovoljstvo cijelog tima operacija uspješno obavljena u JZU UKC Tuzla.

„Zahvat je protekao u potpunosti bez komplikacija i sa anesteziološkog aspekta“, rekao je dr Izmir Sijerčić, specijalista anesteziologije i reanimatologije.

„U proteklih četrnaest godina puno smo vremena provodili po bolnicama, kaže majka, bila sam uporna i tražila sam mogućnost da moja djevojčica ima kvalitetniji život. Danas, nemam riječi zahvalnosti profesoru Salzeru, koji je kako se i drugi ljekari slažu mit i vrhunski stručnjak, ali i svim drugim ljekarima i medicinskom osoblju koje je učestvovalo u operaciji“, kroz suze govori Marijanina majka Nada.

Inače, prof. Salzer i austrijska organizacija imaju saradnju sa Savezom udruženja za pomoċ osobama sa mentalnom retardacijom FBiH "Sumero" dobrovoljnom, vanstranačkom, nevladinom organizacijom koju je osnovala grupa volontera, eksperata i roditelja djece sa mentalnom retardacijom. Zahvaljujući, prije svega Harisu Haveriću i Morgiani Karić ova saradnja je vrlo uspješna.

„Veoma sam zadovoljan dolaskom u Tuzlu i obavljenom operacijom, kojom smo uspjeli osloboditi desnu ruku pacijentice, rekao je prof.dr. Martin Salzer. „Očekujem da ćemo nastaviti saradnju jer sam ovdje naišao na izvrstan tim, na stručne i sposobne ljude i spremne na ozbiljan rad. Više od toga raduje činjenica što smo omogućili kvalitetniji život za ovu mladu pacijenticu i smanjili njenu onesposobljenost. Ishodom ove složene operacije sam zadovoljan i očekujem dobar oporavak uz fizikalni tretman koji će uslijediti“.

Operacijski tim

Tim koji je učestvovao u operaciji činili su prof. dr. Martin Salzer, austrijski stručnjak, dr Boris Bačić, mr.med.sci. i dr Svemir Čustović, mr.med.sci., specijalisti ortopedije i traumatologije Klinike za ortopediju i traumatologiju, koji se posebno bave oblasti dječije ortopedije, te anesteziolog dr Izmir Sijerčić, anestetičar Edmond Ibrahimi, sestra instrumentarka Adisa Velić i cijeli tim i osoblje Klinike za ortopediju i traumatologiju.

Amra Odobašić, dipl.žurn.
Služba za komunikacije

Priredio(la): V.K.