TUZLARIJE - BILTEN TK

06.05.2016.
Sredstva za zapošljavanje i volontiranje braniteljske populacije


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Program o rasporedu sredstava u svrhu zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica. Program je zasnovan na namjenski izdvojenim i planiranim sredstvima za osiguranje povoljnijih uslova za zapošljavanje osoba koja su prijavljena na evidenciji Službe, putem zapošljavanja radi proširenja postojeće ili pokretanja nove privredne djelatnosti i samozapošljavanja radi pokretanja nove privredne djelatnosti.

Tuzlarije


Sredstva u svrhu zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica, obezbjeđena su u Budžetu Tuzlanskog kantona u ukupnom iznosu 500.000, 00 KM. Riječ je o bespovratnim sredstvima i dio u visini od 250.000, 00 KM bit će dodijeljen kao grant sredstava privrednim društvima registrovanim kod nadležnog organa shodno Zakonu o privrednim društvima i registrovanim osobama koja obavljaju obrtničku ili srodnu djelatnost u skladu sa Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima, Uredbom o vezanim i posebnim obrtima i Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih zanata, a koja bi izvršila zapošljavanje.

Drugi dio u ukupnom iznosu od 250.000, 00 KM namijenjen je kao grant sredstava fizičkim licima koja bi koristeći sredstva registrovali obrtničku ili srodnu djelatnost u skladu sa Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima, Uredbom o vezanim i posebnim obrtima i Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih zanata i otpočeli obavljati djelatnost u svoje ime i za svoj račun.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Program o rasporedu sredstava za obavljanje volonterskog staža branilaca i članova njihovih porodica. Program je zasnovan na namjenski izdvojenim i planiranim sredstvima za obavljanje volonterskog staža branilaca i članova njihovih porodica, putem Javne ustanove Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. Ukupno planirana sredstva za finansiranje volonterskog staža branilaca i članova njihovih porodica iznose 800.000, 00 KM. Sredstva su namijenjena za realizaciju Programa obavljanja volonterskog staža za 2016. godinu u bruto iznosu 230, 00 KM, mjesečno po osobi, od čega 200, 00 KM kao naknada volonteru za ishranu i prevoz, a preostali iznos od 30, 00 KM na ime plaćanja doprinosa za PIO za lica osigurana u određenim okolnostima.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK