TUZLARIJE - BILTEN TK

10.05.2016.
Tuzlanski kanton
Učenici završnih razreda osnovnih škola polagali eksternu maturu


Učenici završnih razreda osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu danas su polagali eksternu maturu. Od ove godine polaganje mature je obavezno i rezultat maturskog ispita, izražen procentualno, vrednovat će se prilikom upisa u srednje škole. Programom rada Vlada Tuzlanskog kantona uvrstila je eksternu maturu u jedan od prioriteta, potvrdivši to i u Zakonu o osnovnom obrazovanju Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta mr.sc. Zlatan Muratović danas je prisustvovao polaganju eksterne mature u Osnovnoj školi „Mejdan“ u Tuzli i učenicima je poželio sreću u radu, uspješan završetak mature, ali i daljem životu, odnosno obrazovanju. Ministar Muratović pohvalio je rad Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i svoje zaposlenike u Ministarstvu, jer su skromnim resursima, ali velikim ljudskim potencijalom pokazali želju i volju da u protekle tri godine kroz pilot projekat dovedu eksternu maturu do evropskih standarda.

Tuzlarije


´´Izuzetno smo ponosni na čitav ovaj proces koji je odrađen i već možemo reći da traje tri i pol godine. Prvo sa probnim maturama koje su trajale prethodne tri godine i evo sada sa jednom zvaničnom maturom. Pokušali smo misliti na sve detalje, da ova matura što bezbolnije prođe, kako za djecu, tako i za ostale zainteresirane strane koje su uključene direktno u ovaj obrazovni proces. Nadamo se da će proći najbolje, pokušali smo djecu pripremiti da je ovo samo jedan od testova koji ih čeka u životu i da ovo ne treba biti nikakav strah´´, kazao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK