TUZLARIJE - BILTEN TK

21.10.2008.
Predstavnici Fabrike cementa Lukavac u posjeti premijeru TK


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić danas se susreo sa članom Uprave Fabrike cementa Lukavac i finansijskim direktorom ASAMER Holdinga Klausom Fodingerom.
Susretu su prisustvovali i ministar za industriju energetiku i rudarstvo u Vladi TK Sehudin Ograšević i savjetnik Premijera za privredu prof. Mustafa Burgić.



Gospodin Fodinger je upoznao premijera Mujića da se realizacija investicionih programa u Fabrici cementa Lukavac, čija je druga faza u toku, provodi planiranom dinamikom.
Riječ je o ukupnoj investiciji od 150 miliona eura, čijom će se realizacijom, odnosno završetkom treće faze, kapacitet Fabrike cementa Lukavac sa sadašnjih 600 000 t povećati na 1, 2 do 1, 3 miliona t cementa godišnje.
Time će Fabrika cementa Lukavac postati jedna od najvećih cementara na Balkanu.
Premijer Mujić je izrazi zadovoljstvo zbog uspješne realizacije planova Fabrike cementa Lukavac istakavši da je to od velikog značaja ne samo za Tuzlanski kanton nego i za cijelu BiH.

Gospodin Fodinger se interesovao za proces privatizacije Rudnika krečnjaka Vijenac, za što su zainteresovani Fabrika cementa i SISECAM SODA Lukavac.
Ministar Ograšević je istakao da se privode kraju pripreme za pokretanje postupka privatizacije ovog Rudnika i da se ta procedura može uskoro očekivati.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona