TUZLARIJE - BILTEN TK

20.05.2016.
Obilježen Dan policije Tuzlanskog kantona

Povodom obilježavanja 22. maja, Dana policije Tuzlanskog kantona, danas je na spomen obilježju pripadnicima policije poginulim u ratu ´92-95. odana počast i položeno cvijeće. Nakon toga, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, je upriličena svečana akademija, što je bila prilika da se najzaslužnijim policajcima, odnosno pripadnicima MUP-a TK dodijele priznanja i zahvalnice.

Tuzlarije


Kako je ovom prilikom istaknuto, većina građana Tuzlanskog kantona zadovoljna je radom policije, što su pokazali i rezultati istraživačkog projekta pod nazivom "Put u sigurnu budućnost" koji je proveo stručni tim MUP-a TK.
„Više od 80 posto ispitanih građana je kazalo da se osjeća sigurnim te da vjeruje policiji. Kada je riječ o stanju sigurnosti, mi smo prošle godine sve svoje programske ciljeve i ostvarili. Kada je riječ o stanju kriminaliteta, broj krivičnih djela smo smanjili za blizu 20 posto. Pojačali smo aktivnosti u borbi protiv opojnih droga, privrednog i finansijskog kriminala te korupcije“, istakao je policijski komesar Fadil Šljivić.

Tuzlarije


Ovogodišnji 22. maj tuzlanski policajci dočekuju u mnogo boljim uslovima nego što je to bilo minulih godina.
„Prosječna starost naših vozila je bila od 10 do 15 godina, a koncem prošle godine smo nabavili 37 novih. Pored toga smo i materijalno-tehničku opremljenost i stručnu osposobljenost kadra podigli na viši nivo“, dodao je Šljivić.
Ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić kaže da je opredjeljenje Vlade TK stvaranje jake, profesionalne i efikasne policije, kadrovski osposobljene i materijalno-tehnički opremljene.
„Na dobrom smo putu i nećemo stati. Svakako je važno da smo u proteklih godinu dana ostvarili značajne rezultate u sva tri segmenta (javni red i mir, kriminalitet i bezbijednost u saobraćaju)“, kazao je Topčagić.
Premijer Tuzlanskog kantona u svom obraćanju je akcentirao da je sigurnost investicija u koju se, dugoročno gledano, isplati ulagati.

Tuzlarije


„Uspostava i očuvanje sigurnog okruženja, lične i imovinske sigurnosti su prvi preduslovi za koje pitaju svi investitori koji žele ulagati na određenom prostoru“ rekao je premijer Gutić i svim službenicima policije se zahvalio na izuzetno dobrim rezultatima koje su ostvarili u protekloj godini. „Ti rezultati svakako da imaju određenu ulogu u ekonomskim pokazateljima koji su ostvareni na području našeg kantona, a koji se prije svega ogledaju u povećanju investicijskih ulaganja u naš kanton povećanju industrijske proizvodnje i izvoza iz Tuzlanskog kantona“ dodao je premijer Gutić.

Na akademiji je istaknuto da su pokazatelji stanja sigurnosti na području TK i ostvareni rezultati na realizaciji planiranih strateških ciljeva ilustracija da policija na području TK funkcioniše kao savremena javna služba.

Tuzlarije


Ova služba permanentno je dostupna građanima, a kontinuirano stremi kvalitetnijoj i efikasnijoj organizaciji na demokratskim principima funkcionisanja sa profesionalnim, stručnim, odgovornim i moralnim kadrovima koji garantuju najviši stepen lične i imovinske sigurnosti i zaštite zagarantovanih ljudskih prava, doprinoseći općem razvoju društva i bržem putu u evropske integracije, poručeno je sa skupa u Tuzli.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK