TUZLARIJE - BILTEN TK

10.03.2016.
Artz Produkcija organizuje posjetu Muzeju savremene umjetnosti Banja Luka
Organizacija ”Artz Produkcija” Tuzla u partnerstvu sa British Council BiH 23.03.2016. godine organizuje posjetu Muzeju savremene umjetnosti Banja Luka gdje se održava izložba „Nova religija” britanskog umjetnika Dejmijana Hersta. Izložbu će posjetiti kulturni radnici grada Tuzla: predstavnici javnih ustanova iz oblasti kulture, nevladine organizacije, samostalni umjetnici, umjetničke grupe i pojedinci.

Tuzlarije


Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Paul Stolper Gallery i British Council sa velikim zadovoljstvom najavljuju otvaranje izložbe „Nova religija” britanskog umjetnika Dejmijana Hersta u Muzeju 17. marta 2016. godine. Riječ je o jednom od najuticajnijih, najinovativnijih i najuspješnijih svjetskih umjetnika, koji je dobitnik prestižne Turnerove nagrade.

Izložba je nastala kao rezultat saradnje Dejmijan Hersta i galerije Paul Stolper 2005. godine. Najprije je predstavljena u Londonu u galeriji Paul Stolper, zatim u All Hallows crkvi i Victoria & Аlbert muzeju. Nakon Londona, izložba je prikazana u prestižnim muzejima u Veneciji, Moskvi, Atini, Solunu, Oslu i Gdanjsku. U Banjaluku je izložba stigla iz Poljske gdje je nakon višemjesečne postavke izazvala veliku pažnju publike. Otvaranjem izložbe u MSURS u Banjaluci započinje njeno prvo predstavljanje u Jugoistočnoj Evropi.

Izložbom „Nova religija“ Herst želi da nas podstakne na razmišljanje o četiri važne stvari u životu: religiji, ljubavi, umjetnosti i nauci, koje su, prema njegovim riječima, samo instrumenti koji nam pomažu da pronađemo svoj životni put. Koristeći se ovim univerzalnim temama, Herst u svojoj „Novoj religiji“ suprotstavlja nauku i religiju, stavljajući ih u specifičan dijalog, onako kako ih obično ljudi percipiraju, sa jedne strane osjećajan, prisan i topao, u duhu religijskih i metafizičkih konotacija, dok je sa druge strane istovremeno analitički hladan i odbojan, pod uticajem atmosfere i osjećanja vezanih za medicinske profesije.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske jedini je izlagački prostor u BiH koji je, zadovoljivši visoke kriterijume i profesionalne standarde postavke, dobio ekskluzivnost predstavljanja ove značajne izložbe na našem prostoru.
Projekat se realizuje u saradnji sa British Councilom i galerijom Paul Stolper iz Londona, čime se obilježava dvadeset godina djelovanja British Councila u BiH i slavi jačanje saradnje između Velike Britanije i Bosne i Hercegovine u oblasti kulture i umjetnosti.

Izložbu je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka.

U junu 2007, Herst je postao najskuplji umjetnik današnjice prodajom “Bajkovitog proljeća” (eng. Lullaby Spring) za 9, 65 miliona funti.

Priredio(la): Artz Produkcija: