TUZLARIJE - BILTEN TK

31.03.2016.
Održana Tuzlanska ORL škola 2016
U organizaciji Klinike za bolesti uha, grla i nosa UKC Tuzla, a uz saradnju sa Ljekarskom komorom TK, održana je Tuzlanska ORL škola 2016. Prema programu škole urađene su dvije kohlearne implantacije, umjetne pužnice, koje za cilj imaju da zvuk iz okoline pretvore u električne signale, te ih putem ugrađene elektrode u pužnici, prenose slušnim živcem dalje do dijela mozga zaduženog za percepciju sluha i govora.
Tuzlarije


Na ovaj način pacijenti koji imaju probleme sa sluhom dolaze u kontakt sa zvukom, a pravilnom rehabilitacijom postiže se razumijevanje govora i razvoj sopstvenog govora. Ugradnju umjetnih pužnica izveo je tim Klinike za bolesti uha, grla i nosa UKC Tuzla, a uz superviziju prof. Mahmuta Kalciogu.

Nakon izvedenih zahvata prof. Kalciogu je održao i stručno predavanje na temu "Kohlearni implantat - Šta treba učiniti da bi se izbjegao neuspjeh i komplikacije". Također održana su i stručna predavanja na kojima su predstavljeni projekti kohlearne implantacije u Hrvatskoj i Sloveniji, kako bi se mogla uporediti međusobna iskustva sa centrima u regiji u kojima se izvodi kohlearna implantacija. Organizatori ORL škole, po završetku predavanja, upriličili su i okrugli sto na kojem su predstavljene teme "Kohlearna implantacija u BiH – gdje smo?" i "Rehabilitacija djece nakon kohlearne implantacije- iskustva iz BiH". Učesnici okruglog stola su bili stručnjaci iz ove oblasti iz Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Beograda i Tuzle.

Priredio(la): UKC Tuzla