TUZLARIJE - BILTEN TK

01.04.2016.
UKC Tuzla:
Prvi put implantiran uređaj za resinhronizacionu terapiju
Na Klinici za kardivaskularne bolesti UKC Tuzla urađen je jedan od najefiksnijih vidova tretmana srčane slabosti. Riječ je o impalntaciji uređaja za resinhronizacionu terapiju (CRT) koji je u UKC Tuzla prvi put implantiran.Tim za implantaciju CRT su vodili doc. dr Mugdim Bajrić i doc. dr Elmir Jahić uz podršku dr. Richarda Matasića iz KBC “Rebro” iz Zagreba.

Tuzlarije


Uređaj za resinhronizacionu terapiju se implantira pacijentima sa srčanom insuficijencijom NYHA klase II do III uz značajno sniženu ejekcijonu frakciju (manju od 35%) i poremećaju sprovođenja po tipu bloka lijeve grane. Izvodi se kod pacijenata kod kojih i pored terapije lijekovima nije postignut zadovoljavajući rezultat. CRT uređaj kod pacijenata sa kongestivnom srčanom slabošću značajno smanjuje smrtnost kao i period ležanja u bolnici.

Prema riječima načelnika Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC Tuzla, doc. dr. Elmira Jahića uvođenjem pomenute procedure obezbijeđen je najsavremeniji terapijski pristup pacijentima sa srčanom slabošću.

Priredio(la): UKC Tuzla