TUZLARIJE - BILTEN TK

20.10.2008.
Vlada Tuzlanskog kantona danas je održala vanrednu sjednicu
Za primjenu federalne esencijalne liste lijekova TK treba dodatnih 6.7 KM


Usvojena je Informacija o primjeni Odluke o listi esencijalnih lijekova neophodnih za osiguranje zdravstvene zaštite u okviru standarda obaveznog zdravstvenog osiguranja u Federaciji BiH.
Ovom Odlukom, koju je Vlada Federacije usvojila 19.8.2008. godine, a koja će biti u primjeni od 28.10.2008. godine, utvrđeno je da zavodi zdravstvenog osiguranja za lijekove sa Liste esencijalnih lijekova Federacije ne mogu utvrđivati neposredno učešće osiguranika u nabavci pojedinih lijekova.
Kantoni su obavezni uskladiti svoje pozitivne liste lijekova sa Listom esencijalnih lijekova Federacije BiH u roku od 60 dana, što je zaustavilo procedure nabavke lijekova u skladu sa kantonalnom Listom esencijalnih lijekova koju je Vlada Tuzlanskog kantona usvojila u aprilu 2008. godine.

Prema posljednjoj Odluci federalne Vlade lijekovi sa A1 Liste esencijalnih lijekova Federacije koji se propisuju i izdaju osiguranim licima idu u 100% iznosu na teret sredstava zavoda zdravstvenog osiguranja, što znači da bi primjenom ponuđene Liste lijekova, bilo neophodno obezbijediti znatno veća finansijska sredstva za lijekove u kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja.
Prema proračunima koje je uradio Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona usaglašavanje i primjena Liste esencijalnih lijekova Federacije BiH za ovaj kantonalni Zavod znači izdvajanje dodatnih 6 716 337, 00 KM na godišnjem nivou.

Primjena Liste esencijalnih lijekova Federacije BiH samo u zadnjem kvartalu 2008. godine u Finansijskom planu Zavoda zahtijeva dodatnih 1 679 084, 00 KM.

Prema riječima ministra zdravstva Asima Musića Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona uputilo je primjedbe na ovu Odluku još u toku procedure njenog donošenja. Međutim, primjedbe, među kojima i primjedba da ponuđena Odluka nije usklađena sa pozitivnim zakonskim propisima, nisu usvojene.

Ministar Musić je istakao i da je Odluka federalne Vlade u suprotnosti sa Članom 33 stav 2 Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim je utvrđeno da se obim prava na korištenje lijekova koji se nalaze na listi lijekova, koji se osiguranicima mogu propisivati na teret sredstava kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja, utvrđuje kantonalnim propisima.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojenu Informaciju Ministarstva zdravstva uputila Skupštini Tuzlanskog kantona.
Resorno ministarstvo je zatražilo da Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona zauzmu jedinstven stav u vezi sa provedbom Odluke o Listi esencijalnih lijekova Federacije BiH čija primjena zahtijeva novo usaglašavanje Pozitivne liste lijekova Tuzlanskog kantona i povećanje sredstava u Finansijskom planu Zavoda, a što će prema procjenama značiti i značajno povećanje izdvajanja sredstava iz Budžeta Tuzlanskog kantona.
Do sjednice Skupštine Ministarstvo zdravstva će pripremiti prijedlog stavova za koje će se tražiti podrška poslanika Skupštine Tuzlanskog kantona. Očekuje se da ova Informacija bude uvrštena u dnevni red naredne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.