TUZLARIJE - BILTEN TK

06.05.2016.
˝Poremećaji ličnosti u adolescentnom dobu˝
Prvi stručni sastanak UDAP-a u Bosni i Hercegovini sa međunarodnim učešćem
U organizaciji Klinike za psihijatriju UKC Tuzla i Udruženja za dječiju i adolescentnu psihijatriju u BiH, održan je Prvi stručni sastanak UDAP-e u Bosni i Hercegovini sa međunarodnim učešćem.

Tuzlarije


Tema sastanka su bili “Poremećaji ličnosti u adolescentnom dobu”, a predavači istaknuti stručnjaci iz oblasti dječije i adolescentne psihijatrije, prof. dr. med. dipl. psych. Klaus Schmeck iz Univerzitetske klinike za psihijatriju iz Bazela, Švicarska i dr. med. Susanne Schluter – Muller, specijalista dječije i adolescentne psihijatrije i psihoterapije iz Frankfurta, Njemačka.

Tokom svojih prezentacija, prof. dr. Schmeck i dr. med. Muller, su ukazali na pristup problematici dječije i adolescentne psihijatrije, procjeni razvoja ličnosti adolescenata, na poremećaj ličnosti u adolescenciji, kao i na terapijski pristup kod poremećaja ličnosti u adolescenciji.

Predavanja su pratili psihijatri, psiholozi, defektolozi i socijalni radnici.

Tuzlarije


Prema riječima organizatora cilj sastanka je ukazati na probleme dječije i adolescentne psihijatrije, kao i na potrebu za adekvatnim prostornim rješenjem za Odjeljenje dječije i adolescentne psihijatrije Klinike za psihijatriju UKC Tuzla.

Tuzlarije


“Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju na Klinici za psihijatriju UKC Tuzla postoji od 1994. godine, ali nisu riješena pitanja smještajnih kapaciteta. Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju po Zakonu o zaštiti osoba sa duševnim smetnjama ne bi trebao da bude pod istim krovom sa Odjeljenem za odrasle, s toga u planu nam je da ovo Odjeljenje, u skorije vrijeme, smjestimo u zgradu do klinike u kojoj se trenutno nalazi Arhiv UKC-a Tuzla.

Za realizaciju ovog projekta već postoji idejno rješenje, ali je potrebno obezbijediti novčana sredstva”, istakao je prof. dr. Izet Pajević, načelnik Klinike za psihijatriju UKC Tuzla.

Kako je ovom prilikom istakla doc. dr. Nermina Kravić, šef Odjeljena za dječiju i adolescentnu psihijatriju, na Kliniku se godišnje javi oko 500 djece i adolescenata sa poremećajima u ponašanju, razvojnim i psihotičnim poremećajima i depresijom, koji se najčešće tretiraju ambulantno, ali neki budu zadržani i na hospitalizaciji.

Smještanjem Odjeljenja u adekvatne prostorije u znatnoj mjeri bi se uticalo na rano postavljanje dijagnoze, a samim time i na brži postupk liječenja djece i adolescenata. Na to je ukazao i prof. Klaus Schmeck.

„Vrlo je bitno da postoje adekvatni prostorni kapaciteti i da se na vrijeme dijagnosticira problem, kako bi se moglo intervenisati u početnoj fazi kada se radi o nekom problemu iz dječije i adolescentne psihijatrije, jer će na taj način biti manje posljedice u odraslom dobu.“, rekao je prof. Schmeck.

Priredio(la): UKC Tuzla