TUZLARIJE - BILTEN TK

14.05.2016.
UKC Tuzla: Obilježen Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara
Dan rođenja Florens Najtingejl, Britanke koja se smatra začetnicom modernog sestrinstva, od 1965. godine obilježava se kao Međunarodni dan medicinskih sestara. U brojnim zemlj­ama svijeta svakog 12. maja organizuje se veliki broj događaja kojima se afirmiše značaj uloge ovih medicinskih radnika. Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara ove godine obilježen je pod motom “„Snaga za promjene; Unaprijediti fleksibilnost zdravstvenih sistema“.

Tuzlarije


Pomoćnik direktora za sestrinstvo UKC Tuzla, Mirza Jahić, dipl. med. teh., rekao je da danas savremeno sestrinstvo predstavlja važan segment u razvoju zdravstva i uvođenju zdravstvenog sistema Bosne i Hercegovne u evropske i svjetske standarde. “Medicinske sestre predstavljaju neizostavan dio tima u zdravstvenom sistemu, zato želim istaći važnost sestrinskih naučnih istraživanja u cilju uvođenja noviteta u oblast zdravstvene njege. Važno je da shvatitimo da sestre imaju vodeće i rukovodeće uloge u zdravstvenom sistemu i zato smo dužni da trajno unapređujemo svoje znanje i DSC_0190prihvatamo nova saznanja u medicinskoj zaštiti i njezi na svom području rada”, rekao je Mirza Jahić.

Tuzlarije


U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara obilježen je stručnim sastankom medicinskih sestara-tehničara. Prezentovane su dvije aktuelne teme. “Kvalitet života kod pacijenata nakon enukleacije očne jabučice” rad je koji je prezentovala medicinska sestra Klinike za očne bolesti, Sanela Hamzić. Prema njenim riječima enukleacija oka predstavlja hirurški zahvat kojim se odstranjuje oko, najčešće kao posljedica malignih intraokularnih tumora ili infekcija očne jabučice, te kao posljedica povrede oka.

Drugi rad ne temu “Testovi za trombofiliju” prezentovala je medicinska sestra Poliklinike za transfuziologiju, Šljivić Vildana. Ona je pojasnila da je trombofilija različita skupina nasljednih i stečenih koagulacijskih poremećaja povezanih sa sklonošću ka trombozi. Testovi trombofilije se rade bolesnicima sa venskom trombozom, plućnom embolijom, ženama koje su izgubile plod, članovima porodice sa dokazanom trombofilijom i mlađim osobama sa arterijskom trombozom.

Priredio(la): UKC Tuzla