TUZLARIJE - BILTEN TK

02.06.2016.
Gradonačelnik Splita posjetio Tuzlanski kanton


Snažnije povezivanje i strukturirana međuregionalna saradnja bile su teme današnjeg sastanka delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Splita iz Republike Hrvatske.

Tuzlarije


Ovom prilikom su prezentirane sličnosti i razlike ovih dvaju regiona, te konstatovano da postoji mnogo sličnosti u procesima privatizacije, kao i manjak iskrenih investitora, a kao rezultat čega je i u Splitskoj i u Tuzlanskoj regiji došlo do urušavanja nekih velikih privrednih subjekata.

„Tuzla je još uvijek prilično industrijaliziran grad, dok je Split, koji je po ovom, ali i nekim drugim osnovama, vrlo uporediv sa Tuzlom, nažalost izgubio svoju tešku industriju“, izjavio je tokom sastanka gradonačelnik Splita Ivo Baldasar.
Posebno su akcentirane sličnosti i poveznice u oblasti obrazovanja, te istaknuta činjenica da Univerzitet u Tuzli raspolaže određenim usmjerenjima koja su u Splitsko – dalmatinskoj županiji deficitarna.
„Naš je zadatak da u svim oblastima gdje to možemo, strukturiramo i sistematiziramo našu saradnju i da povežemo međusobne ponude i potražnje. Iako smo mi više orijentirani i međusobno gravitiramo sa Vukovarsko – srijemskom i Osječko – baranjskom županijom u Republici Hrvatskoj, saradnja sa Splitsko – dalmatinskom županijom i Gradom Splitom otvara nam vrata za pristup nekim drugim međunarodnim fondovima“ rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić. S tim u vezi s gradonačelnikom Baldasarom premijer Gutić je dogovorio da organi uprave Tuzlanskog kantona, Splitsko – Dalmatinske županije i Grada Splita svoje kapacitete i resurse međusobno stave na raspolaganje, a sve kako bi se nivo međusobne saradnje i odnosa podigao na znatno viši nivo.
Osim gradonačelnika Baldasara delegaciju Grada Splita činili su pročelnica Ureda Grada Marina Protić, voditelj odsjeka za međunarodnu saradnju Nikola Horvat, glavni imam Medžlisa IZ Split Vahid ef. Hadžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Splita Edin Nurkić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Splitsko – dalmatinske županije Kadro Kulašin, te njihov domaćin u Tuzli generalni konzul RH u Tuzli Ivan Bandić. Delegaciju Tuzlanskog kantona osim premijera Gutića činili su ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić, ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović sa saradnicima.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK