TUZLARIJE - BILTEN TK

08.06.2016.
Sastanak sa rektorom Univerziteta Charlotte iz SAD-a

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, danas je sa ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatanom Muratovićem i rektoricom Univerziteta u Tuzli Aidom Crnkić upriličio prijem za delegaciju Univerziteta Charlotte iz Sjeverne Karoline u Sjedinjenim Američkim Državama koju je predvodio rektor Univerziteta Philip L. Dubois.

Tuzlarije

„Univerzitet Charlotte pohađa oko 28.000 studenata i trenutni fokus našeg rada jeste energija, energetika i inženjerstvo, a cilj naše posjete institucijama i univerzitetima u Bosni i Hercegovini jeste otvaranje univerzitetske saradnje i širenje univerzitetske mreže“ rekao je tokom sastanka rektor Dubois.
Predstavljajući određene demografske i privredne pokazatelje grada Charlotte i upoređujući ih sa Tuzlom i Tuzlanskim kantonom rektor i premijer su se složili da se radi o veoma sličnim područjima, kojima su rudarstvo i energetika osnov privrednog razvoja.

Tuzlarije


„Obzirom da oba univerziteta prate i oslanjanju se na privredne potencijale i da su usmjereni ka sličnim oblastima, otvara se veliki prostor za međuuniverzitetsku saradnju“ složili su se premijer Gutić i rektorica Crnkić.
„Nas raduje inicijativa i želja jednog tako velikog univerziteta iz SAD-a za saradnjom sa našim Univerzitetom u Tuzli. Saradnja na polju razmjene studenata, nastavnog i saradničkog osoblja, te zajednička realizacija određenih projekata može rezultirati velikom obostranom korišću, i Vlada će naravno svim tim aktivnostima pružiti svu potrebnu pomoć i podršku“ rekao je premijer Gutić ističući da je upravo novi Zakon o visokom obrazovanju dao prostor i mogućnost univerzitetima za kvalitetniju međusobnu saradnju.
Nakon sastanka u Uredu premijera, rektor Dubois i rektorica Crnkić su na Univerzitetu u Tuzli nastavili razgovor o daljim zajedničkim aktivnostima.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK