TUZLARIJE - BILTEN TK

09.06.2016.
Ažurnijim radom sudova popraviti stanje u budžetu TK

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju Ministarstva pravosuđa i uprave u vezi sa prijedlogom za izvršenje koji se vodi pred općinskim sudovima u Lukavcu i Tuzli.

Tuzlarije


Također, Vlada je od predsjednika ovih sudova zatražila da, u roku od 15 dana, dostave Informaciju u vezi sa kašnjenjem u postupanju i donošenju odluka u vezi sa izvršenjem presuda gdje je tražilac izvršenja Tuzlanski kanton, a koja će sadržavati podatke u kojoj se nalaze ti postupci i razlozima, čak i višegodišnjih kašnjenja, u takvom postupanju.

Naime, Općinski sudovi u Tuzli i Lukavcu još uvijek nisu dozvolili izvršenje presuda, čime je onemogućena naplata potraživanja u ukupnom iznosu od oko 2, 5 miliona KM. Rješenja su prema Zakonu o izvršnom postupku sudovi morali donijeti u roku od 8 dana od dana podnošenja prijedloga za izvršenje, odnosno još prije šest mjeseci.

S druge strane evidentna je ekspresna ažurnost sudova kada je u pitanju donošenje i izvršenje presuda koje se naplaćuju iz budžeta TK.

Između svega ostalog što čini, i ovo je način na koji Vlada Tuzlanskog kantona nastoji stabilizirati budžet TK, jer pomenuta sredstva, čija se naplata neažurnošću sudova prolongira, predstavljaju dio prihoda budžeta Kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK