TUZLARIJE - BILTEN TK

13.06.2016.
„Rad Ekonomsko – socijalnog vijeća nema alternativu“


Djelovanje Ekonomsko – socijalnog vijeća Tuzlanskog kantona bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministara u Vladi TK sa predsjednikom Vijeća Kasimom Selimovićem, članom Vijeća Fahrudinom Šahovićem i predsjednikom Kantonalne privredne komore TK Nedretom Kikanovićem.

Tuzlarije


„Rad Ekonomsko – socijalnog vijeća TK nema alternativu jer je u interesu svih socijalnih partnera, Vlade, sindikata i poslodavaca, kao i Kantonalne privredne komore da ovo tijelo radi“ rekao je tokom sastanka premijer Gutić. Također tokom svog obraćanja premijer Gutić je dosadašnju saradnju Vlade sa poslodavcima i privrednom komorom ocijenio veoma dobrom, ali i istaknuo da ona treba i može biti još i bolja.
Danas je dogovoreno da se sjednice Vijeća trebaju održavati barem jedan puta mjesečno, te da će ministri koji učestvuju u radu ovog tijela osigurati prisustvo barem dvojice predstavnika Vlade TK, kako bi se zadovoljio kvorum za održavanje sjednica.
„Naš cilj je dodatno poboljšanje odnosa i saradnje koju imamo sa poslodavcima i sindikatima, i u tom pravcu smo spremni učiniti i dodatne napore“ kazao je premijer Gutić.
Današnji sastanak iskorišten je i da se sa predsjednikom Saveza samostalnih sindikata TK Fahrudinom Šahovićem kratko razgovara o pokrenutom procesu kolektivnog pregovaranja koji se odvija na federalnom nivou.
Dogovoreno je da u narednim danima započne procedura kolektivnog pregovaranja i na nivou Tuzlanskog kantona. Opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona je da u vezi sa kolektivnim ugovorima pregovara direktno sa onim granskim sindikatima koji imaju svoje kantonalne organe, a za one koji to nemaju, da se preuzme tekst koji se potpiše na nivou Federacije BiH.
„Dobra volja Vlade postoji i mi ćemo učestvovati u svim aktivnostima koje se provode na federalnom nivou, ali mislimo da je, zbog kantonalnih specifičnosti, sa svim kantonalnim sindikatima neophodno ispregovarati i potpisati kantonalne kolektivne ugovore“, zaključio je premijer Gutić.
Uz premijera u ime Vlade Tuzlanskog kantona današnjem sastanku su prisustvovali ministrica rada, socijalne politike i povratka Danijela Simić, ministar finansija Jakub Suljkanović, ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić i ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK