TUZLARIJE - BILTEN TK

13.06.2016.
Prijem za „bronzane“ karatistkinje


Osvajanje trećeg mjesta na Evropskom prvenstvu regija u karateu za kadetkinje i juniorke, bio je povod za današnji prijem mladih karatistkinja i članova stručnog štaba u kabinetu premijera Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Premijer Gutić je karatistkinjama i trenerima čestitao na ovom uspjehu koji pokazuje da u karate sportu u Bosni i Hercegovini stasa jedna nova generacija mladih i uspješnih sportista koji će u budućnosti s ponosom nositi zastave Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona.
Premijer Gutić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović su sportiste upoznali sa dosadašnjim, ali i planiranim aktivnostima Vlade Tuzlanskog kantona.

„Za finansiranje sporta Vlada je prošle godine izdvojila oko 400.000 KM. Svjesni smo da to nisu dostatna sredstva da bi se finansirale potrebe sportskih klubova, ali je u skladu sa finansijskim mogućnostima pokazatelj dobre volje“ rekao je premijer Gutić i za ovu godinu najavio da će kriteriji za sport biti znatno strožiji, a sve kako bi se značajnija finansijska pomoć dala onima koji imaju rezultate, okupljaju znatan broj članova i daju veći doprinos zajednici u kojoj djeluju.

„Također Vlada je planirala u narednom periodu raditi na svojoj rekonstrukciji i u okviru postojećeg broja ministarstava formirati novo Ministarstvo kulture, sporta i mladih. Time ćemo ovim društvenim oblastima dati na značaju i već pri planiranju budžeta planirati sredstva za njihov razvoj“ objasnio je premijer Gutić.

„U narednom periodu, nakon ovog Evropskog prvenstva regija, naše karatistkinje očekuju mediteranske igre, Svjetski kup u Umagu, državna prvenstva i niz drugih takmičenja, kao uvertira i pripreme za nastup ove generacije na Olimpijskim igrama u Tokiu 2020.godine“ rekao je trener i direktor KK „Sinbra“ Fikret Selman.

Današnjem prijemu osim premijera Gutića i ministra Muratovića, te direktora Selmana, prisustvovali su šef delegacije koja je učestvovala na Evropskom prvenstvu Anto Krešić, trener Adi Selman, te karatistkinje Dina Mahmut, Stefani Krešić, Azra Bašić i Lejla Bašić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK