TUZLARIJE - BILTEN TK

22.06.2016.
Prvi put će neke djelatnosti imati granski kolektivni ugovor


Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i Radna grupa Vlade TK za pregovore sa predstavnicima sindikata budžetskih korisnika održali su sastanak sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata TK.

Tuzlarije


Budući da je Opći kolektivni ugovor za FBiH potpisan u februaru, sastanak inicijalnog karaktera sa sindikatima obrazovanja, zdravstva i organa uprave, zdravstva i policije sa područja TK održan je kako bi se pronašlo rješenje na obostrano zadovoljstvo kada su u pitanju pregovori o granskim kolektivnim ugovorima.

Prema riječima premijera Gutića bit će pokrenuta inicijativa da se u oblastima u kojima do sada nisu bili zaključeni granski kolektivni ugovori, kao što je npr. Ministarstvo unutrašnjih poslova, otvore razgovori sa sindikatima. Takav je slučaj i u oblasti kulture i oblasti visokog obrazovanja.

Vlada TK će biti potpisnik svih granskih kolektivnih ugovora sa reprezentativnim sindikatima sa područja TK, rečeno je na današnjem sastanku. „Postoje rokovi koje moramo ispoštovati. Sredina avgusta rok je za kolektivne ugovore i ako ne bude produženja kolektivnih ugovora pokušat ćemo to završiti u roku“, rekao je koordinator kada su u pitanju pregovori sa sindikatima, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović.

Na današnjem sastanku je dogovoreno da se do kraja mjeseca održi još jedan sastanak na kojem će biti definisani stavovi i Vlade i sindikata nakon čega slijedi usaglašavanje.
U Savezu samostalnih sindikata TK zadovoljni su dogovorenim. „Otvorili smo proces pregovaranja. Dogovorili smo se da ćemo do kraja mjeseca održati još jedan ovakav sastanak, napraviti protokol o pregovorima po djelatnostima i idemo onda na pojedinačne pregovore za svaku djelatnost. Po prvi put će neke djelatnosti imati granski kolektivni ugovor, kao što je slučaj sa policijom“, rekao je nakon sastanka predsjednik Kantonalnog odbora SSS za TK Fahrudin Šahović uz napomenu da očekuje da ovaj proces završe u što kraćem roku .

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK