TUZLARIJE - BILTEN TK

28.06.2016.
Predstavljanje istraživanje o izvještavanju o EU integracijama

Od kada je Bosna i Hercegovina predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, europske integracije su se nebrojeno puta spomenule u medijima. Od februara do danas toliko slušamo o tome, a činjenica je da su znanja i novinara i građana o prisutnosti EU i onome što taj put naše zemlje ka EU zajednici znači najblaže rečeno krhka.

Tuzlarije



Prof. dr. sc. Lejla Turčilo, vanredna profesorica na Odsjeku za komunikologiju/žurnalistiku Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i njena kolegica doc. dr. Belma Buljubašić sprovele su istraživanje sa ciljem da ukažu na načine na koji se gradi slika EU u bh. medijima, odnosno je li ona svedena isključivo na sam proces ili građanima nudi mogućnost da šire spoznaju Evropsku uniju i integracija u EU.

Istraživanje je uobličeno u publikaciju naziva „Nevidljiva Evropa: medijska slika evropskih integracija u Bosni i Hercegovini“ i kao takva je dostupna na: ba.boell.org

Radi se o istraživanju iz 2012. godine, a rađeno je u okviru Regional Research Promotion Programa u saradnji sa kolegicama i kolegama iz Srbije, Crne Gore i Makedonije i danas odlično može ukazati na to jesu li se desile neke promjene ili smo još uvijek na istom mjestu kao i prije četiri godine.

Više o istraživanju možete doznati ukoliko budete dio njegovog predstavljanja u srijedu 29. juna 2016. od 13:00 do 14:30 na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a koje je otvoreno za sve zainteresovane.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK