TUZLARIJE - BILTEN TK

17.10.2008.
85 godina Doma zdravlja Tuzla
Danas otvoren centar za cardiopulmonarnu reanimaciju


U okviru obilježavanja 85 godina Doma zdravlja Tuzla danas je otvoren Kantonalni edukacijski centar za cardiopulmonarnu reanimaciju. Novootvoreni Centar nalazi se u Domu zdravlja u prostoru nekadašnje mikrobiologije.



Otvaranju su prisustvovali svi direktori domova zdravlja sa područja Tuzlanskog kantona. Prigodnim riječima prisutnima su se obratili šef Službe SHMP DZ Tuzla Dušan Pavlović, direktor Doma zdravlja Kasim Brigić, rektor Univerziteta Tuzla Džemo Tufekčić, direktorica ZZO TK Šeherzada Salihbašić.

Centar je otvorio ministar zdravstva u Vladi TK Asim Musić čime je počeo dugo najavaljivani projekat podrške razvoju Službe hitne medicinske pomoći na području Tuzlanskog kantona. Studenti medicine, zdravstveni radnici, ljekari specijalizanti i specijalisti u Centru za cardiopulmonarnu reanimaciju imat će priliku za edukaciju i rad.

Nakon uvodnih obraćanja prisutni su mogli čuti i stručna izlaganja te je danas prezentiran i projekat ispitivanja karcinoma pluća pod nazivom Telemedicina, koji će se dalje realizovati u saradnji sa Plućnom klinikom u Sremskoj Kamenici

U toku Svečane akademije koja će biti održana večaras u Hotelu "Rudar“, bit će upriličeno i dodijeljivanje prizanja. Zlatnu plaketu večeras će dobiti dr. Dušan Pavlović, dr.Gordana Kovačević će dobiti priznanje za doktoricu godine, Meliha Hrustić za najbolju medicinsku sestru. Najbolji uposlenici su Mirjana Rikić, Brankica Topalović i Ismeta Selimovoić. Priznajnje za Službu godine dobija Dispanzer za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica.

S.M.