TUZLARIJE - BILTEN TK

07.07.2016.
Vlada TK
Podrška lokalnom razvoju


Usklađivanje općinskog prostornog plana sa kantonalnim, te rekonstrukcija i adaptacija zgrade u kojoj će biti smješten Općinski sud u Srebreniku, bili su teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa delegacijom Općine Srebrenik koju je predvodio načelnik Nihad Omerović.

Prije izvjesnog vremena uočena su određena neslaganja stvarnog stanja i prostornih potreba na području Srebrenika sa stanjem koje predviđa dokument Prostorni plan Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Prije svega to se odnosi na količinu i omjer poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, a što rezultira određenim praktičnim poteškoćama u privrednom razvoju ove općine. Na današnjem sastanku je dogovoreno da će Vlada sagledati sve mogućnosti da izmjenama kantonalnog prostornog plana poveća površinu građevinskog zemljišta na području općine Srebrenik, i to prije svega u onim područjima koja su interesantna investitorima za razvoj postojećih i otvaranje novih privrednih subjekata.

Govoreći o rekonstrukciji i adaptaciji zgrade u kojoj će biti smješten Općinski sud, premijer Gutić je istakao da je Vlada TK za ovu namjenu, kao dio kapitalnog projekta investiranja i podrške pravosudnim institucijama, u budžetu Tuzlanskog kantona predvidjela oko 100.000 KM. Kako bi se ova investicija mogla realizirati vlasništvo nad ovim objektom će biti preneseno na Vladu TK. Također, tokom sastanka je istaknuta saglasnost općinskih struktura da sa određenim sredstvima pomognu rekonstrukciju objekta, a sve kako bi Općinski sud u Srebreniku što prije počeo sa radom.

U narednim danima Općina Srebrenik će sa Vladom Tuzlanskog kantona potpisati i protokol o budućim aktivnostima i načinu njihove realizacije. Taj protokol će uz dodatnu dokumentaciju biti proslijeđen Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, kako bi se uporedo sa rekonstrukcijom objekta započela i vodila procedura izbora predsjednika suda i sudija, a time i ubrzao početak rada ovog općinskog suda.
Današnjem sastanku osim premijera Gutića i načelnika Omerovića prisustvovali su ministar finansija TK Jakub Suljkanović, sekretar ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Emir Softić, pomoćnik ministra pravosuđa i uprave Čepka Burgić, te pomoćnik načelnika za prostorno uređenje i zaštitu okolice Samir Muratović i vijećnik u Općinskom vijeću Srebrenik Ibrahim Zukić.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK