TUZLARIJE - BILTEN TK

08.07.2016.
Vlada TK
Vlada mora zaštititi kantonalna potraživanja

Vlada Tuzlanskog kantona mora tražiti naplatu svih svojih potraživanja, od svih privrednih subjekata, organa, institucija, pa i Grada, odnosno općina sa područja Tuzlanskog kantona. Na to je obavezuju trenutno stanje i prilike u Budžetu Tuzlanskog kantona, kao i činjenica da Vlada izmiruje sve svoje sudski presuđene obaveze.

Tuzlarije


Ovo bi ukratko bio glavni zaključak sa današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa načelnikom Općine Lukavac Dževadom Mujkićem, a u vezi izvršenja pravosnažne presude iz 2009. godine kojom je u korist Vlade, a na štetu općine Lukavac, presuđen iznos od oko 900.000 KM.

„Vlada je slične procese naplate potraživanja već okončala sa nekim drugim dužnicima i isti takav stav imat ćemo i prema svim ostalim“ rekao je premijer Gutić podcrtavajući ekspresnu ažurnost sudova kada je u pitanju donošenje i izvršavanje presuda koje se naplaćuju iz budžeta Tuzlanskog kantona. „Između svega ostalog što činimo, i ovo je jedan od načina kako nastojimo stabilizirati budžet TK, jer sva ta sredstva po sudskim presudama predstavljaju dio prihoda budžeta Kantona“ zaključio je premijer Gutić.

Također na sastanku je razgovarano i o realizaciji projekata toplifikacije na području općine Lukavac. Dogovoreno je da Vlada u narednom periodu pokuša iznaći mogućnosti i donese potrebne odluke za nastavak realizacije započetih projekata. Konačni cilj je da se radovi okončaju prije početka grijne sezone, a građani u svojim stanovima zimu dočekaju sa toplim radijatorima.

Osim premijera Gutića i načelnika Mujkića, današnjem sastanku prisustvovali su ministar finansija TK Jakub Suljkanović i savjetnik premijera TK Miralem Nuhanović, te pomoćnik načelnika Općine Lukavac Amir Sejdinović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK