TUZLARIJE - BILTEN TK

13.07.2016.
Reforma i transformacija službi za zapošljavanje

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić otvorio je danas rekonstruisani Biro za zapošljavanje u Gradačcu. Cilj rekonstrukcije nije bio samo građevinskog karaktera, nego se radi o prilagođavanju fizičkog prostora novim metodama rada koje će Služba provoditi u narednom periodu. Ove, nove metode tiču se razdvajanja administrativnih od savjetodavnih usluga, a sve u cilju bržeg i efikasnijeg pružanja usluga.

Tuzlarije


Predstavnici Službe su u septembru 2015. godine potpisali Memorandum o suradnji i realizaciji “Reformskog paketa” sa Projektom zapošljavanja mladih – YEP od kada su zajedničkim naporima uspjeli rekonstruisati Biro Gradačac, pripremiti projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju još 5 općinskih biroa, te edukovati veći broj zaposlenika Službe za rad po novim procedurama. Realizaciju Reformskog paketa finansijski je podržala i Vlada Švicarske uz pomoć njemačke konsultantske kuće GOPA u BiH.

Tuzlarije


Nakon rekonstrukcije gradačačka služba za zapošljavanje posjeduje moderno uređene prostorije, tehničku opremu i zaposlenike sa razvijenim vještinama pružanja savjeta za kvalitetno i brzo traženje zaposlenja.
“Biro posjeduje šalter salu, salu za grupna savjetovanja, kao i kancelarije za individualna savjetovanja. Ovakav princip pružanja usluge nezaposlenim licima i poslodavcima odgovara svjetskim standardima. Reforma omogućava više vremena za kvalitetniji rad sa tražiocima usluga, intenzivniju suradnju sa poslodavcima, a uz izradu kvalitetnog plana zapošljavanja sa nezaposlenim licem njegovu efikasniju integraciju na tržište rada”, istakao je prilikom otvorenja direktor JU Službe za zapošljavanje TK Senad Muhamedbegović.
Tokom svog obraćanja prisutnim gostima premijer Kantona Bego Gutić se zahvalio Vladi i ambasadi Švicarske na svesrdnoj pomoći i podršci koju pružaju ovom projektu, kao i predstavnicima GOPA-e, koji su svojim usmjeravanjem i savjetima pomogli realizaciju ovog projekta.
„Danas kada imam priliku vidjeti kako sve ovo izgleda, mogu sa sigurnošću reći da će građani Gradačca ubuduće sve svoje poslove u ovim službama obavljati brže, ugodnije, a prije svega efikasnije nego što su to imali priliku raditi ranije. Ovako razdvojeni administrativni od savjetodavnih i poslova pružanja usluge, sigurno će doprinijeti da na brži način nezaposlenima omogućimo ostvarivanje njihovih prava, a uporedo da ojačamo savjetodavnu funkciju da nezaposleni dobiju stručnu potporu u traženju posla“, rekao je premijer Gutić i dodao da „reforma i transformacija službi za zapošljavanje, kojoj svjedočimo, omogućava više vremena za kvalitetniji rad sa osobama koje traže posao, intenzivniju saradnju sa poslodavcima, a izrada kvalitetnog plana zapošljavanja omogućit će nezaposlenim licima njihovu efikasniju integraciju na tržištu rada.“
Iako je ovo novina na našem prostoru, radi se o prilagođavanju evropskim normama jer po ovom sistemu rade sve razvijenije zemlje u svijetu, Njemačka i Češka, a i Australija i Amerika imaju također sličan sistem rada, moglo se čuti danas.
Nakon rekonstrukcije Biroa Gradačac, planirano je prenošenje pozitivne prakse i na ostale općinske biroe u Kantonu.

Tuzlarije


Biroi čiji prostori će biti prilagođeni novom načinu rada, pored Biroa Gradačac su biroi Tuzla, Kladanj, Gračanica, Srebrenik, Banovići, Živinice i Kalesija.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK