TUZLARIJE - BILTEN TK

15.07.2016.
Vlada TK
Turska investicija – nova radna mjesta


Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić svečano je otvorio danas novi proizvodno – prodajni kompleks turskog proizvođača i distributera namještaja „Kelebek“.
Ovom prilikom premijer Gutić je u ime Vlade Tuzlanskog kantona predstavnicima kompanija „Kelebek“ i „Uvak“, svim članovima Udruženja tursko-bosanskohercegovačkih privrednika, kao i svim uposlenicima, uputio čestitke na otvorenju ovog reprezentativnog objekta u Tuzlanskom kantonu.

Tuzlarije


„Otvaranje ovog objekta pokazatelj je kao prvo da se na ovom području isplati ulagati i da smo kao kanton veoma interesantno područje za nove investicije. Također, dokaz je i da smo na pravom putu i da naša borba za svako radno mjesto ima smisla“ rekao je premijer Gutić i zahvalio se turskom investitoru na otvorenju 30, a u narednom periodu i novih 200 radnih mjesta.
Renovirani objekat nekadašnje „Poliuretanske hemije“ ima oko 4.000m2 zatvorene površine. U jednom od tri objekta smješten je salon namještaja Kelebek, a u druga dva objekat će biti pokrenuta proizvodnja igračaka i tekstila.
Prema planu turskih investitora, u sva tri objekta, do kraja tekuće godine, planirano je da se zaposli ukupno 200 radnika, a do sredine 2017. godine, taj broj bi se trebao popeti na 300. Dugoročni plan je da u budućnosti, u cijelom kompleksu bude uposleno oko 400 radnika.

Tuzlarije


„Kreirati ovaj broj radnih mjesta nije jednostavno, no uz podršku Vlade TK i lokalne uprave mi uspijevamo u tome. Tuzla se nalazi samo 60 kilometara udaljena od granice sa EU, što joj daje ogroman industrijski potencijal. Mi u budućnosti planiramo, prodavati robu u Tursku, a ne uvoziti iz Turske. Osnovni i primarni cilj, na kojem ćemo raditi, sa domaćim kompanijama, privrednicima iz Turske, lokalnim vlastima, jeste da razgovaramo o novim zajedničkim ulaganjima i proizvodnji koja će biti izvozno orijentirana“, izjavio je nedavno vlasnik firme Uvak d.o.o. Abdurrahman Uvak.
Tuzlarije


„Kelebek Mobilya“ jedan je od prvih proizvođača namještaja u Turskoj. Uspješno rade od 1935. godine, kada su proizvodili drvene dijelove za avionska krila. Vremenom su, kroz modernizaciju i prilagođavanje tržištu, postali jedan od najvećih evropskih proizvođača namještaja i lider na turskom tržištu, a svoje proizvode danas izvoze u 15 zemalja. Od 2012. godine vlasnik "Kelebeka" je Doğtaş, također poznati proizvođač namještaja koji već uspješno posluje u BiH.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK