TUZLARIJE - BILTEN TK

04.08.2016.
Održan sastanak premijera TK i direktora kompanije ˝Esotech˝ iz Velenja
Razgovor o mogućoj saradnji


Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić primio je danas Roberta Hudournika i Iztoka Hrastela, direktore kompanije "Esotech" iz Velenja, usmjerene na visoku tehnologiju u energetici i ekologiji. Cilj posjete bila je prezentacija mogućnosti Esotech-a u predstojećim velikim projektima izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla i Termoelektrane Banovići.

Tuzlarije


Napominjući da je energetska politika u nadležnosti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine premijer Gutić je govorio o planovima i predstojećim energetskim projektima u kojima će poslove metalne i građevinske industrije u velikom obimu obavljati domaće firme. Ne postoje prepreke, rečeno je ovom prilikom, da i Esotech uđe u te projekte. Iskustvo koje Esotech ima u prečišćavanju voda i ekologije kao i projektima koji se finansiraju sredstvima EU, prema riječima premijera Gutića, omogućuje im da konkurišu i u predstojećim projektima Vlade TK - zaštite najveće vodne akumulacije, jezera Modrac.

Prema riječima tehnološkog direktora Hrastela, dijapazon anagažmana ove slovenske firme, već dugo prisutne na prostoru jugoistočne Evrope, kreće se od prečistača otpadnih voda i zraka, sistema daljinskog grijanja, zamjene tehnologija u čeličanama do odsumporavanja i ultrafiltracije najsavremenijom tehnologijom te transfera „know-how" tehnologija.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK