TUZLARIJE - BILTEN TK

05.08.2016.
Rezimiranje stanja u osnovnom i srednjem obrazovanju
Tuzlarije


Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak održali su sastanak sa predsjednikom Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture Admirom Terzićem i predsjednikom Sindikata osnovnog obrazovanja TK Mirzetom Pozderovićem.

Ovom prilikom je razgovarano o protokolima o vođenju pregovora za zaključivanje kolektivnih ugovora za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja.
Premijer Gutić ponovio je stav Vlade Tuzlanskog kantona da neće biti umanjenja materijalnih primanja uposlenih u obrazovanju. Kontinuirani dijalog o svim nepoznanicama u procesu pregovaranja te korištenje resursa u kantonalnim organima a pogotovo u Uredu za zakonodavstvo Vlade TK, prema riječima premijera Gutića, recept je za tačno definisanje partnerskih odnosa.

Kada je u pitanju Konkurs za prijem u radni odnos nastavnika i stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama TK premijer Gutić i resorni ministar Skopljak skrenuli su pažnju da je neophodno voditi računa o boračkoj populaciji. Vlada TK će, rečeno je ovom prilikom, uputiti preporuku ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja da prilikom zapošljavanja posebnu pažnju obrate na djecu šehida i poginulih boraca.

Predstavnici sindikata obrazovanja izrazili su zadovoljstvo načinom na koji do sada protiču aktivnosti vezane za Konkurs.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK