TUZLARIJE - BILTEN TK

24.08.2016.
Federalni ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede posjetio TK

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i kantonalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Abdulah Zukić primili su danas ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudina Dedića sa saradnicima. Primarna tema razgovora bila je korištenje poljoprivrednih poticaja sa nivoa FBiH i zaključak je da u odnosu na obim poljoprivredne proizvodnje koji daje Tuzlanski kanton ne povlači dovoljno sredstava iz FBiH.

Tuzlarije


„Naš kanton u poljoprivrednoj proizvodnji FBiH učestvuje sa 33% dok obim povučenih sredstava iz programa poticaja iznosi oko 19 % i to je prošle godine bilo oko 12 miliona KM“, istaknuo je ovom prilikom premijer Gutić.
Kašnjenje poticaja sa federalnog nivoa prema poljoprivrednim proizvođačima, rečeno je na današnjem sastanku, rezultat je teške finansijske situacije i naslijeđenog duga u resornom Minstarstvu. Uz izražavanje razumijevanja za ovu situaciju premijer Gutić je istaknuo da ne traži favoriziran položaj naših poljoprivrednih proizvođača nego ravnopravan tretman u isplati poticaja za 2014. i ´15. godinu.

Tuzlarije


Resorni federalni ministar kazao je da će dug biti izmiren u narednom periodu.
„U pitanju su dva mjeseca za proizvođače mlijeka iz 2014. godine, tovovi junadi i rasplodne junice te određene kategorije koje imamo u poticajnim sredstvima. Ono što je za nas bitnije je kontinuitet isplata. Za prvi kvartal ove godine isplatili smo 11 miliona KM. Drugi kvartal je trenutno u obradi i očekujem da vrlo brzo krenemo sa isplatama, a do kraja godine da proljoprivredni proizvođačima ponudimo kroz tematsku sjednicu Parlamenta, rješenje isplate zaostalih dugovanja“, rekao je ministar Dedić.
Današnji sastanak bio je prilika za razgovor o novom Zakonu o šumama. Prema mišljenju premijera Gutića riječ je o strateškom zakonu za Tuzlanski kanton s obzirom na šumske potencijale kojima raspolaže.
„Zakon je“, rekao je premijer Gutić, „ušao u parlamentarnu proceduru. On će prerađivačima koji se bave drvnom industrijom omogućiti da budu konkurentni na tržištu a očekujemo da se, ukoliko se uvaže prijedlozi drvoprerađivača koje su oni imali na Zakon o šumama, stvori mogućnost upošljavanja dodatnog broja osoba u drvnoj industriji. Mislim da bi to moglo rezultirati sa oko 5000 novouposlenih na području našeg kantona“.
Na području 10 općina našeg kantona se putem projektne jedinice koja vodi projekte Svjetske banke provode projekti ukupne vrijednosti oko 14 miliona KM. Također u općinama Kalesija, Teočak i Kladanj realizuju se projekti oporavka od poplava.
Na današnjem sastanku potpisan je i memorandum sa pet općina TK. Teočak, Sapna, Kladanj, Čelić i Kalesija će u narednim mjesecima imati na raspolaganju 6 miliona KM za implementaciju projekata poboljšanja lokalne infrastrukture, podrške konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača, te podrške pojedinačnim poljoprivrednicima i udruženjima.
Načelnik općine Kalesija Nedžad Džafić se zahvalio ministru Dediću na pažnji koju je posvetio Općini Kalesija. Prije nekoliko dana je potpisan ugovor o realizaciji IFAD projekta na području Kalesije, a današnja prilika iskorištena je za završne dogovore u vezi sa implementacijom FERP projekta oporavka od poplava.
„Područje Kalesije je karakteristično po bogatstvu poljoprivrednog zemljišta, stanovništvo dosta prihoduje od poljoprivrede, stoga je projekat koji se planira realizirati u okviru IFAD programa predvidio poboljšanje infrastrukture, za šta je planirano 550.000 KM, 400.000 KM kreditnih sredstava sa povoljnom kamatom za poljoprivredne proizvođače kao i 200.000 za projekte direktne pomoći farmerima“ rekao je Džafić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK