TUZLARIJE - BILTEN TK

15.08.2008.
Usvojen Izvještaj o radu MUP-a za prvih šest mjeseci 2008. godine

Vlada Tuzlanskog kantona jučer je usvojila Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona za prvih šest mjeseci 2008. godine.

Jedan od prioritetnih zadataka u 2008. godini, na čijoj realizaciji se u prvom polugodištu posebno angažovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova i angažovalo najveći dio svojih materijalnih i ljudskih resursa. MUP TK je u aprilu 2008. godine sačinio Akcioni plan za provedbu mjera iz strateškog dokumenta Federacije BiH „ Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008-2013“ godina.

U prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine zabilježeno je za 3, 7% saobraćajnih nezgoda više. Nasreću manji je broj nastradalih lica u saobraćajnim nezgodamam za 5, 8%.

U prvih šest mjeseci 2008. godine nadležnim tužilaštvima podneseno je 1996 izvještaja o izvršenju krivičnog djela, protiv 2643 počinioca. U odnosu na isti period prošle godine broj podnesenih izvještaja veći je za 63 odnosno 3, 3%, dok je broj prijavljenih počinilaca veći za 267 ili 11, 2%.

Zbog učinjenih krivičnih djela iz oblasti saobraćaja službenici policije MUP-a TK su podnijeli 19 izvještaja više nego u istom periodu prošle godine. Zbog učinjenih prekršaja u saobraćaju podneseno je 1261 zahtjev za pokretanje prekršajnog pustupka manje u odnosu na prvih šest mjeseci 2007. godine.

U oblasti javnog reda i mira bilo je 237 prekršaja više u odnosu na isti period prošle godine, a u oblasti maloljetničke delikvencije broj krivičnih djela veći je za 16, 4% .
Zabilježeno je 1 krivično djelo više, kada je u pitanju narkomanija i 8 krivičnih djela više kada je u pitanju trgovina ljudima i prostitucija, u odnosu na isti period proše godine.

Prema ocjeni Minisatrstva unutrašnjih poslova ukupno stanje bezbjednosti u Tuzlanskom kantonu u posmatranom periodu nije pogoršano, iako su kvantitativno pokazatelji nešto veći nego u istom periodu prošle godine.
Na sjednici Vlade TK je ukazano na veliki broj lažnih dojava koje prima Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U prvih šest mjeseci 2008. godine MUP je dobio 12889 prijava i obavještenja o bezbjednosno-intersantnim događajima.
Putem telefona 122 primljeno je 7631 prijava od čega je samo 382 prijave za stvarne događaje, dok je 7249 prijava bilo lažno.
62 lažne prijave odnosile su se na postavljanje ekplozivnih naprava u javnim objektima.
Uz izvještaj o radu MUP-a Tuzlanskog kantona za prvih šest mjeseci 2008. godine usvojene su i mjere koje će biti poduzimane u narednom periodu, u svim oblastima koje su u nadležnosti ovog Ministarstva, a u cilju poboljšanja ukupnog stanja bezbjednosti na području Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): S.M.