TUZLARIJE - BILTEN TK

02.09.2016.
Vlada TK održala vanrednu sjednicu:
Koji su pravi razlozi za najavu obustave kargo saobraćaja sa tuzlanskog aerodroma?
Tuzlarije-Turkish Cargo


Na današnjoj vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je izrazila nezadovoljstvo zbog postupka Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine i upućivanja dopisa Turkish Cargo, poslovnom partneru Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT), te neobavještavanja ovog javnog preduzeća, o razlozima prestanka vršenja veterinarskog inspekcijskog nadzora na MAT-u od 15.09.2016. godine.

Vlada je od Ureda zatražila zvanično obavještenje o razlozima obustavljanja vršenja veterinarskog inspekcijskog nadzora na Međunarodnom Aerodromu Tuzla, kao i informaciju Ureda za veterinarstvo da li je o nedostatku tehničkih uslova obavijestio i druge međunarodne granične prijelaze u zračnom prometu u Bosni i Hercegovini.

Vlade Tuzlanskog kantona i Federacije BiH, te JP Međunarodni Aerodrom Tuzla su u toku obezbjeđivanja uslova za promet roba uložili više od 2 miliona konvertibilnih maraka za izgradnju Kargo centra i nabavku prateće opreme. Prekid rada veterinarske inspekcije prouzrokovao bi ogromne finansijske štete za Tuzlanski kanton, domaća i strana pravna i fizička lica koja su uključena u projekat izvoza mesa iz BiH, a također bi mogli biti pokrenuti i odgovarajući sudski postupci zbog kršenja i neizvršavanja obaveza preuzetih potpisivanjem poslovnih ugovora koji imaju elemente međunarodnog karaktera.

Tuzlarije


Također, Vlada Tuzlanskog kantona današnjim zaključkom od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine traži da naloži Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine potpuno izvršavanje Odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima BiH, te da na Međunarodnom aerodromu Tuzla obezbijedi sve tehničke, kadrovske i druge pretpostavke za neometan promet roba animalnog porijekla.

Uzimajući u obzir sve navedeno Vlada Tuzlanskog kantona izrazila je danas i spremnost da inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, po ovlaštenju, privremeno vrše poslove granične veterinarske inspekcije, ukoliko je nedostatak kadrova u Uredu za veterinarstvo BiH razlog za ovakvu odluku Ureda.

U posljednjih nekoliko godina, a posebno u nekoliko zadnjih dana, svjedoci smo ubrzanog rasta i razvoja tuzlanske zračne luke i tendencije da ona uistinu postane generator razvoja Tuzlanskog kantona, Federacije BiH, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini, obzirom da ovoj zračnoj luci gravitira cijeli region sjeveroistočne Bosne i Hercegovine, zapadne Srbije, te istočne Hrvatske.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK