TUZLARIJE - BILTEN TK

15.09.2016.
Usvojen Akcioni plan za povećanje energijske efikasnosti u stambenom sektoru u TK
Tuzlarije

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Akcioni plan za povećanje energijske efikasnosti u stambenom sektoru u Tuzlanskom kantonu i zadužila Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona da kontinuirano prati realizaciju mjera definisanih u ovom dokumentu.

Plan predstavlja ključni dokument koji na bazi prikupljenih podataka o trenutnom stanju identifikuje trenutno stanje i daje precizne i jasne smjernice za provođenje projekata i mjera energijske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije na nivou općina i Kantona, koji će direktno rezultirati smanjenjem ukupne potrošnje energije u stambenom sektoru na našem kantonu, a time i smanjenjem zagađenja.

Dokumentom je obuhvaćeno ukupno 973 objekta u Tuzlanskom kantonu za koje su identificirane sve geometrijske i energijske karakteristike. Energijske karakteristike objekata podrazumijevaju trenutne energijske potrebe za svaki objekat i potencijalne uštede koje se mogu ostvariti implementacijom mjera energijske efikasnosti. Implementacija svih u Akcionom planu identifikovanih mjera zahtijeva značajna finansijska sredstva i radi se o ukupnom iznosu od oko 92 miliona KM, ali posjedovanjem ovakvog dokumenta Tuzlanski kanton je u značajnoj prednosti za konkretne aktivnosti, između ostalih i za konkurisanje na međunarodne fondove.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK