TUZLARIJE - BILTEN TK

15.09.2016.
Što prije otkloniti prepreke za razvoj lokalne infrastrukture i poboljšanje poslovnog ambijenta

Imovinsko pravna pitanja za korištenje zemljišta Elektroprivrede BiH i poboljšanje putne infrastrukture oko jezera Snježnica bile su glavne teme današnjeg sastanka predstavnika Elektroprivrede BiH, premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića, predstavnika JU Direkcija regionalnih cesta TK, te načelnika Općine Teočak Tajiba Muminovića sa saradnicima.

Tuzlarije


Cilj je bio iznaći način za rješavanje imovinsko - pravnih odnosa za zemljište koje Elektroprivreda ne koristi, a na kojem je izgrađena zgrada mjesne zajednice Snježnica i parcele na kojem su se nalazile barake za smještaj radnika tokom izgradnje brane.

„Radi se o cca. 700 kvadratnih metara zemljišta ispod objekta i ono što mi konkretno želimo jeste da to zemljište uknjižimo na općinu Teočak”, rekao je načelnik Općine Tajib Muminović.
Osim toga, razgovarano je i o rješavanju problema za alternativni put sa zapadne strane jezera Snježnica, kako bi se omogućio prilaz parcelama mještanima kojima je prilaz onemogućen izgradnjom jezera. U vezi sa ovim pitanjem izražena je dobra volja Elektroprivrede BiH da se zemljište koje njima ne služi svrsi dodijeli lokalnim zajednicama i time otkloni ta vrsta problema.
Predstavnici Elektroprivrede BiH ističu da su današnjom posjetom potvrdili opredjeljenje ovog preduzeća ka unapređenju lokalnih zajednica i Tuzlanskog kantona u cjelini.
“Zaključili smo danas vrlo važne stvari. Zadužili smo Elektrodistribuciju Tuzla da u saradnji sa Općinom Teočak pripremi informaciju za upravu Elektroprivrede po navedenim pitanjima, a da Općina dostavi svoj prijedlog rješenja po navedenim pitanjima. Odredili smo kontakt osobe po navedenoj problematici, a u narednom periodu će Uprava Elektroprivrede formirati tim da se uradi jedna analiza dostavljenih materijala i definiše termin narednih aktivnosti” istakao je izvršni direktor za proizvodnju elektroprivrede BiH Nevad Ikanović
Tema sastanka bilo je i pitanje aktivnog klizišta na istočnom dijelu brane jezera Snježnica koje ugrožava samu branu i regionalni put.
“Imamo tu i napravljena klizišta koja ne možemo riješiti zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa. U ovom slučaju općina Teočak ne može izdati ni građevinsku ni urbanističku saglasnost za put“, rekao je direktor JU Direkcija regionalnih cesta TK Agan Delibajrić, te izrazio očekivanje da će se ta situacija, obzirom na danas iskazano raspoloženje, u narednom periodu popraviti.
Projekat vezan za inicijativu Općine Teočak podržava i Vlada Tuzlanskog kantona.
“Ono što je konstatovano kao problem u općini Teočak je nedostatak prostora za izgradnju poslovne zone i nedostatak prostora za izgradnju plaže na obali „Snježnice“, kako bi se proširio turistički potencijal. Mi podupiremo ovaj konstruktivan dijalog i svakako ćemo biti podrška realizaciji svih projekata koji znače ravnomjeran razvoj svih općina Tuzlanskog kantona”, rekao je premijer Gutić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK