TUZLARIJE - BILTEN TK

12.10.2008.
Dodatne mjere za poboljšanje stambenog zbrinjavanja RVI

Vlada Tuzlanskog kantona na redovnoj sjednici Vlade TK usvojila je Program korištenja bespovratnih novčanih sredstava za pomoć u poboljšanju stambenog zbrinjavanja ratnih vojnih invalida I i II grupe sa 100% vojnog invaliditeta u Tuzlanskom kantonu u 2008. godini. Za ove je namjene u Budžetu za 2008. godinu planirano 200 000, 00 KM.

Sredstva po ovom Programu mogu koristiti kandidati kojima je pružena određena finansijska pomoć po ranije donesenim Pravilnicima Ministarstva za boračka pitanja, a koji do sada nisu adekvatno stambeno zbrinuti, članovi porodičnog domaćinstva umrlog kandidata, koji su s imenovanim živjeli u zajedničkom domaćinstvu, u momentu njegove smrti, te korisnici sredstava za subvencioniranje kamata na dugoročne stambene kredite u visini koja je umanjena za iznos subvencija kamata.
Sredstva će biti dodjeljivana putem javnog oglasa. Red prvenstva, po ovom Programu, bit će utvrđen prema broju bodova koji kandidatu, koji ispunjava potrebne uslove, pripadaju prema kriterijima:
- braniteljski status
- broj članova domaćinstva
- datum stupanja u OSBiH
- priznanja u OS BiH
- zdravstveno stanje kandidata i članova njegovog domaćinstva i
- međunarodna sportska takmičenja
Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela odluku i o izmjenama Programa o kriterijima i postupku za dodjelu kredita u svrhu bržeg zapošljavanja boraca i članova njihovih porodica.

Ministarstvo za boračka pitanja predložilo je izmjene kojim se dosadašnji iznos od 15 000, 00 KM, koliko je odobravano po jednom novom radnom mjestu, povećava na 20 000, 00 KM, a maksimalan iznos kredita koji je bio 25.000, 00 odnosno 50 000, 00 KM povećan je na 40.000, 00 odnosno 80.000, 00 KM ovisno da li se kredit odobrava pravnom licu ili samostalnom poduzetniku.
Izmjene su usvojene jer je primjetan pad interesa za ovu vrstu poticaja zapošljavanja, a trenutno za ove namjene ima raspoloživo 130 000, 00 KM.

Priredio(la): S.M.