TUZLARIJE - BILTEN TK

21.09.2016.
Približiti Tuzlanski kanton Evropskoj uniji
Rekonstrukcija regionalnog puta Sapna – Priboj

Uvođenjem u posao izvođača radova, počela je rekonstrukcija regionalnog puta Sapna – Priboj, na dionici od Goduša prema Rastošnici. Riječ je o dionici veoma važnoj za građane općina Sapna i Teočak, jer je ovo put koji ih izvodi iz komunikacijske blokade, ali i stvara mogućnost za privlačenje investitora.
Rekonstrukcija ove putne komunikacija koja datira još od prije 500 godina približit će Tuzlanski kanton graničnom prijelazu Brčko, a time i Evropskoj uniji.

Tuzlarije


Istovremeno ona i olakšava veze Sapne i Teočaka. Vlada Tuzlanskog kantona i Direkcija regionalnih cesta su za ovaj projekat rekonstrukcije dionice dužine 700 metara osigurali oko 600.000 KM.
„Danas započinjemo radove na asfaltiranju 700 metara ovog puta, a Vlada će Odlukom zadužiti Direkciju cesta TK, da se u naredne tri godine asfaltira svih 5 km kako bi se u potpunosti stavila u funkciju ova važna regionalna cesta“ rekao je ovom prilikom premijer Gutić, ističući da je uopće opredjeljenje Vlade da svi regionalni putevi na našem kantonu u narednom periodu budu asfaltirani.
Direktor direkcije cesta Agan Delibajrić je ovom prilikom naglasio da je rok za izvođenje danas započetih radova 60 dana. „Izgradnju ovog puta započela je otomanska vlast, završila ju je austrougarska, ali evo do sada joj nije bila posvećena neka posebna pažnja, iako ona predstavlja najkraći putni izlazak prema Evropi“, rekao je Delibajrić.
„Ova dionica ima veliki značaj za privrednike i privredu općina Sapna i Teočak, njihovu bržu komunikaciju i razmjenu dobara i usluga, ali i uopšte privredu Tuzlanskog kantona koja će rekonstrukcijom dobit brži i kraći izlaz prema Brčkom“ zaključio je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić.

Tuzlarije



Današnjem događaju prisustvovao je i predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Senad Alić i istakao da je ovaj projekat slikovit primjer da Vlada Tuzlanskog kantona svim svojim projektima nastoji osigurati ravnomjeran razvoj svih općina na području Kantona. „Ovaj projekat je ključni projekat za građane Sapne, jer ovaj putni pravac je „žila kucavica“ za privredni razvoj ovog kraja“ rekao je predsjednik Alić.
„Spajanjem dionice Sapna – Teočak dolazi do spajanja kompletne relacije na potezu Zvornik – Brčko. Općine Teočak i Sapna su veoma vezane i rodbinski i prijateljski, tako da će rekonstrukcija ovog puta u velikoj mjeri doprinijeti kvalitetnijem životu naših građana“, rekao je načelnik Općine Teočak Tajib Muminović i podcrtao ogroman značaj ove putne komunikacije u ratu ´92-´95.
Premijer Gutić je ovom prilikom najavio i da će Vlada u narednom periodu od Direkcije cesta zatražiti analizu regionalizacije naših cesta „jer u ovom trenutku imamo nekih dionica koje su proglašene cestama od regionalnog interesa, a one su ustvari lokalni putevi. Time ćemo rasteretiti rad Direkcije i biti u mogućnosti bolje odgovoriti zadacima na istinskim regionalnim pravcima“ rekao je premijer Gutić

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK