TUZLARIJE - BILTEN TK

22.09.2016.
Započeta rekonstrukcija nove dionice regionalnog puta u Srebreniku
Najavljena rekategorizacija regionalnih putnih pravaca

Tuzlarije


Nakon uspješno okončane modernizacije prve dionice regionalnog puta Srebrenik - Gračanica, danas su na svečan način počeli radovi na rekonstrukciji druge dionice ovog regionalnog putnog pravca.

- Riječ je o projektu rekonstrukcije 500 metara ovog putnog pravca čija je vrijednost oko 450.000 KM. Radi se o veoma zahtjevnoj dionici na kojoj se mogu pojaviti i određeni nepredviđeni rekonstrukcijski zahtjevi, a rok za dovršetak rekonstrukcije ove dionice 50 dana, rekao je direktor JU Direkcija regionalnih cesta TK Agan Delibajrić.

Modernizacijom ovog putnog pravca omogućava se znatno kvalitetniji saobraćaj između općina Srebrenik i Gračanica, te njihovo kvalitetnije povezivanje sa Tuzlom, kao središtem Tuzlanskog kantona. Istovremeno realizacija ovih projekata doprinosi znatno kvalitetnijem infrastrukturnom razvoju naselja koja gravitiraju ovom putnom pravcu" istakao je načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović.

Ovom prilikom, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je osim čestitki za uspješno okončane radove na rekonstrukciji prethodne dionice izvođačima zaželio i uspješne radove u novom projektu. Također premijer Gutić je najavio i reviziju kategorizacije regionalne putne mreže.

Tuzlarije


- Analizom mreže regionalnih puteva zaključili smo da imamo određenih putnih pravaca koji su u nadležnosti direkcije, a koji ne vode nigdje i ne povezuju ništa. S tim u vezi, mi ćemo revizijom kategorizacije jedan dio tih puteva, koji nemaju značaja za Kanton, vratiti u nadležnost, a time i na održavanje i staranje lokalnim zajednicama. Taj dio sredstava, koji trenutno moramo planirati za održavanje tih putnih pravaca, ćemo iskoristiti za investiranje u znatno važnije putne pravce koji povezuju općine, koji povezuju Tuzlanski kanton sa drugim kantonima i regijama, rekao je premijer Gutić.

Također, premijer Gutić je ovom prilikom sumirao ulaganja Vlade TK na područje općine Srebrenik istaknuvši da je oko 1 milion KM uloženo u modernizaciju putne mreže na području Srebrenika, oko 600.000 je uloženo u objekte iz oblasti vodoprivrede, a tu su i brojni drugi programi putem kojih su privredni subjekti iz Srebrenika povukli značajan iznos sredstava, prije svega usmjerenih ka razvoju privrede i otvaranju novih radnih mjesta.

Osim premijera Gutića, u ime Vlade Tuzlanskog kantona današnjem događaju su prisustvovali ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić, ministar finansija Jakub Suljkanović i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Fehratović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK