TUZLARIJE - BILTEN TK

27.09.2016.
Vlada TK
Danas otvorenom dionicom skraćen put Tuzla – Sarajevo

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer Bego Gutić danas je, zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, i delegacijom Vlade Federacije BiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem, svečano otvorila i pustila u promet novoizgrađenu dionicu magistralne ceste M-18. Kladanj - tunel Karaula - Podpaklenik na prijevoju Karaula.

Tuzlarije


Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić označio je ovaj projekat kao jednim od najvažnijih za saobraćajnu deblokadu Tuzlanskog kantona, kada je u pitanju put prema Sarajevu.

Tuzlarije


„Istovremeno od ove će dionice najveću korist imati stanovnici općina Kladanj, Olovo i Živinice koji su najbliži ovoj dionici i čiji privrednici i najčešće koriste ovaj putni pravac" rekao je premijer Gutić i dodao da je dionica između svega ostalog i veliki doprinos razvoju privrede, a time i otvaranju novih radnih mjesta u našem kantonu.

Tuzlarije


Tunel se nalazi na cesti M-18, dionica Kladanj - Podpaklenik preko prijevoja Karaula. Dužina tunela je 902m, s tunelom za evakuaciju dužine 435m i otvorenim dijelom trase ispred i iza tunela, ukupne dužine 1.195m. Izgradnjom ovog tunela i sa dva pristupna vijadukta rješava se jedno od najvećih „uskih grla" na ovoj putnoj komunikaciji, rečeno je danas.

Tuzlarije

S obzirom da još nije implementirana treća faza izgradnje, a kako bi se tunel ipak pustio u promet izgrađeni su privremeni priključci, koji će nakon kompletiranja svih faza izgradnje biti ukinuti. Završetkom i treće faze magistralna cesta M-18 će na novoizgrađenom dijelu dobiti potpuno novu trasu.

Izgradnjom cjelokupne nove dionice magistralna cesta Tuzla - Sarajevo trebala bi biti kraća za desetak kilometara, a radi se o najtežoj dionici na toj magistralnoj cesti.Cjelokupan projekat predviđa skraćenje trase na ovom potezu za oko 3 KM. Također nadmorska visina prevoja se snižava za oko 100m, a projektom je obezbijeđena buduća računska brzina od 80km/h koja trenutno iznosi ispod 40 km/h.
Osim premijera Gutića današnjem događaju u ime Vlade TK su prisustvovali ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Abdulah Zukić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK