TUZLARIJE - BILTEN TK

30.09.2016.
Vlada TK:
Općinski sud u Tuzli u novoj zgradi u 2018. godini

Rušenje stare i izgradnja nove zgrade Općinskog suda Tuzla počet će do polovine naredne godine, zaključak je današnjeg sastanka delegacije Vlade TK, predsjednika Općinskog suda Tuzla i potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Već u oktobru ove godine Evropska komisija raspisat će tender za izbor izvođača radova, a isti izvođač će prije izgradnje novog objekta ukloniti postojeću zgradu Doma armije.

Tuzlarije


Izgradnja zgrade Općinskog suda u Tuzli jedan je od značajnijih ciljeva VSTV-a BiH kada je u pitanju unaprijeđenje efikasnosti rada sudova, posebno u našem kantonu, istaknuto je danas. Već u narednoj godini počet će konkretni radovi na rušenju i izgradnji, da bi u 2018. godini zgrada trebala biti izgrađena i u nju preseljen Općinski sud Tuzla koji danas radi na četiri različite lokacije.
„Ovo je danas vrlo sretan dan za sve zaposlenike Općinskog suda u Tuzli, obzirom da je sasvim izvjesno i da možemo očekivati kada ćemo ući u nove prostorije Suda. Trenutno Sud radi u veoma složenim uslovima, ali ne samo mi, nego i zaposlenici u Kantonalnom sudu i tužilaštvu“, rekao je predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović.

Izgradnjom novog objekta u potpunosti će biti zadovoljeni svi evropski standardi, a kako tvrdi potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Ružica Jukić, „ovo će zasigurno biti jedna od najboljih pravosudnih institucija u BiH, kojom će dugoročno biti riješene sve prostorne potrebe Općinskog suda u Tuzli“.
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić ističe da bi se novim objektom trebalo trajnije, a možda i konačno riješiti pitanje smještaja pravosudnih institucija.
„Vlada Tuzlanskog kantona svjesna je uslova u kojima rade sve pravosudne institucije u našem kantonu, ali i njihovih stvarnih potreba. U cilju pomoći njihovom kvalitetnijem radu ove godine smo značajna sredstva izdvojili za kapitalne investicije u oblasti pravosuđa i policije“, rekao je premijer Gutić.
Procijenjeni troškovi izgradnje nove zgrade Općinskog suda iznose oko 2, 8 miliona eura, a glavni finansijer je Evropska unija. Finansijsku podršku uklanjanju postojećeg objekta dala je Vlada Kraljevine Norveške.

„Da nije bilo ovakvih ljudi u Vladi i drugih što su davali dozvole ne bismo uspjeli i vjerovatno bi izgubili ova sredstva za izgradnju zgrade. Nakon što se Općinski sud Tuzla preseli u nove prostorije, imamo u planu i rekonstrukciju Kantonalnog tužiteljstva i Kantonalnog suda, odnosno prostorija koje napuste službenici Općinskog suda“, zaključila je podpredsjednica Jukić.
Jedan od uslova za izgradnju bio je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa što je riješeno na način da je Vlada kantona u zemljišno posjedne knjige uknjižena kao vlasnik.
„Vlada je finansirala takse koje je bilo potrebno uplatiti za dobijanje građevinskih dozvola. Riječ je o sredstvima za nadogradnju i održavanje javnih skloništa i naknade za pogodnost lokacije, rentu, a što je bio preduslov za dobivanje građevinske dozvole“, rekla je ministrica pravosuđa i uprave TK Ivana Kulić.

Nakon završetka radova i izgradnje, Općinski sud Tuzla bit će jedna od najboljih pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini, steći će se zadovoljavajući uslovi i standardi za rad ove institucije, ali i Kantonalnog suda i tužilaštva, te će nesumnjivo građani imati znatno bolju, ažurniju i kvalitetniju uslugu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK