TUZLARIJE - BILTEN TK

01.10.2016.
Smanjenje plaća izabranih zvaničnika u TK potvrdio i Ured za reviziju
Tuzlarije


Suprotno pisanjima medija, u vezi sa Konačnim Izvještajem o finansijskoj reviziji Budžeta TK za 2015. godinu, gdje se tvrdilo da su plate izabranih zvaničnika u Tuzlanskom kantonu povećane, Ured za reviziju institucija u FBiH danas je donio Zaključak o ispravci svoje greške.

Na osnovu analize materijala koje je dostavila Vlada TK Federalni ured za reviziju je uvažio stav i potvrdio prethodne javne istupe Vlade TK da je provođenjem novog Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti TK njihova plaća smanjena, a ne povećana.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona, zbog pogrešnog i tendencioznog tumačenja činjenica u vezi sa visinom i načinom obračuna plata izabranih zvaničnika, reagovala na pomenuti Konačni izvještaj i Uredu za reviziju dostavila dokaze koji upućuju na počinjenu grešku.

Analizom dostavljenih materijala i današnjim zaključkom Ured za reviziju institucija u FBiH je potvrdio sve ranije istupe i tvrdnje premijera TK Bege Gutića, da Vlada Tuzlanskog kantona niti u jednom momentu nije izvršila povećanje primanja dužnosnika u Tuzlanskom kantonu, nego je provedba Zakona polučila i uštede u Budžetu TK.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK