TUZLARIJE - BILTEN TK

12.10.2016.
Pušten u rad biljni prečišćivač otpadnih voda u Selu mira u Turiji
Tuzlarije


Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić danas je, u društvu direktora "Sela mira" Turija Osmana Pozderovića, načelnika Općine Lukavac Dževada Mujkića, predstavnika Ministarstva za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Janeza Rogelja i predstavnika Organizacije Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) Kristijana Susana, svečano pustio u rad biljni prečiščivać otpadnih voda u "Selu mira" u Turiji.

Tuzlarije


Današnja svečanost je kruna trogodišnjeg projekta analize, prikupljanja podataka i na kraju izrade prečišćivača za "Selo mira", a konačan cilj je rješavanje problema zagađenja akumulacije "Modrac" od difuznih zagađenja primjenom efikasnih mjera ekoremedijacije. U saradnji sa Vladom Tuzlanskog kantona projekat je implementirao UNIDO iz Beča, a Vlada Republike Slovenije je obezbjedila grant sredstva u iznosu od 300.000 Eura. U okviru projekta su prikupljene informacije o potencijalnim izvorima zagađenja voda sliva akumulacije Modrac. Na osnovu analize prikupljenih podataka i primjene odgovarajuće metodologije izrađen je plan mjera dugoročne zaštite akumulacije, a danas otvoreni bioprečišćivač je pilot projekat sa ciljem da se na terenu praktično prikažu efekti najvažnijih mjera ekoremedijacije.

Tuzlarije


U svom obraćanju premijer Gutić se svim subjektima, koji su na bilo koji način bili uključeni u realizaciju ovog projekta zahvalio i na izboru da ovaj projekat bude implementiran upravo u "Selu mira", te podsjetio na brojne aktivnosti koje Vlada Tuzlanskog kantona provodi u cilju zaštite akumulacije "Modrac".

Tuzlarije


- Kao Vlada vrlo dobro razumijemo značaj i potencijal ove hidroakumulacije, ne samo za područje našeg kantona, nego i regiona u cjelini. Do sada smo, osim učešća u ovom projektu, s ciljem spriječavanja ili ograničavanja daljeg zagađivanja, već uradili dio posla koji se odnosi na stvaranje zaštitnog prstena oko jezera. Također, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice izrađuje Prostorni plan jezera "Modrac" kao posebne cjeline koji će biti temelj za buduću zaštitu i korištenje akumulacije, njenih obala i zaleđa, na jedinstven i prepoznatljiv način, rekao je premijer Gutić ističući da je puštanje u rad prečišćača otpadnih voda u "Selu mira" u Turiji značajan doprinos ukupnim aktivnostima Vlade TK.

Tuzlarije


- Osim toga što će "Selo mira" nakon realizacije ovog projekta u Modrac ispuštati ekološki prihvatljive otpadne vode, ovaj projekat je i primjer koji možemo implementirati i na druge objekte i potencijalne izvore zagađenja, rekao je ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Fehratović, koji je uz premijera Gutića i ministricu rada i socijalne politike Danijelu Simić prisustvovao današnjoj svečanosti.

Direktor Sela mira Osman Pozderović je nakon zahvale svim subjektima koji su učestvovali u realizaciji projekta, istakao da je Selo mira Turija, osim po uslovima i načinu rada sa svojim štićenicima, od danas i po ekološkim standardima u Evropskoj uniji.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK