TUZLARIJE - BILTEN TK

13.10.2016.
Vlade TK
Iznaći sistemsko rješenje za pomoć radnicima


Nezadovoljni dinamikom i načinom provođenja stečajnog postupka u privrednom društvu Rudarinvest d.o.o. Banovići, predstavnici radnika ove kompanije susreli su se danas sa premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem i ministrom industrije, energetike i rudarstva TK Srđanom Mićanovićem.

Tuzlarije


Kako su ovom prilikom istakli, stečajni postupak u Rudarinvestu je pokrenut 2013. godine, ali do danas nisu primijećeni značajniji pomaci u njegovom provođenju.
Prema riječima predstavnika radnika Mirsada Dedića, određeni broj radnika već ispunjava uslove za penziju, ali se ne mogu penzionisati jer kompanija nije izmirila sve obaveze prema njima.
Iako stečajni postupak vodi nadležni sud a ne Vlada, premijer Gutić je ovom prilikom zadužio ministra Mićanovića da u narednom periodu upriliči sastanak sa stečajnim upravnikom Rudarinvesta i predstavnicima radnika kako bi se zajednički sagledala situacija i eventualno ubrzalo provođenje ovog procesa.
Također, istaknuta je i potreba sistemskog rješavanja problema radnika koji su uslijed pokretanja stečaja ili likvidacije u privrednim društvima prijavljeni na evidenciju Službe za zapošljavanje, ispunjavaju uslove za odlazak u penziju, ali se zbog neuplaćenih obaveza ne mogu penzionisati. S tim u vezi, ministar Mićanović će u narednom i saradnji sa drugim relevantnim subjektima sagledati mogućnosti djelovanja Vlade Tuzlanskog kantona u cilju rješavanja ove problematike.
Premijer Gutić ovom prilikom je radnike Rudarinvesta upoznao i sa načinima rješavanja ove problematike koje će tretirati izmjene Zakona o stečajnom postupku kao i Zakon o uvezivanju radnog staža.
„Ova dva zakona nasušna su potreba našeg kantona, koji se, zbog svoje historijske privredne opredijeljenosti i karaktera velikog industrijskog centra, danas susreće sa velikim brojem pokrenutih stečajnih postupaka i radnika koji zbog neuplaćenih poreza i doprinosa ne mogu otići u zasluženu mirovinu“, istakao je premijer Gutić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK