TUZLARIJE - BILTEN TK

17.10.2016.
Vlada TK
Odgovor na javni protest Udruženja BH novinari

U vezi sa javnim protestom koji je Vladi Tuzlanskog kantona u petak (14.10.2016.godine) uputio Upravni odbor Udruženja BH novinari, Vlada Tuzlanskog kantona ovu instituciju, ali i cjelokupnu javnost želi informisati da Vlada Tuzlanskog kantona nije bila organizator potpisivanja Ugovora o osnivanju kompanije TTU Energetik. Spomenutom događaju premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović prisustvovali su na poziv organizatora, JP Elektroprivreda BiH, u svojstvu gostiju.


Tuzlarije


U tom svojstvu nije primjereno nametati svoj način rada bilo kome, pa ni pozivati medije da prate i izvještavaju sa tog događaja.
Samim tim netačna je informacija koju navodi Upravni odbor Udruženja BH novinari, da je Vlada Tuzlanskog kantona bilo koga pozivala da prati i izvještava sa ovog medijskog događaja.

Informacija i video materijali koje je Odjeljenje za informisanje Vlade TK pripremilo i dostavilo svim medijima upravo je htijenje i želja da predstavnicima medija, koji nisu bili na sastanku, pomogne da dođu do informacije i potrebnog video materijala.

Vlada Tuzlanskog kantona, kao gost na ovom događaju nije diskriminirala niti jedan medij. Svi mediji su, da je postojala dobra volja, već u četvrtak popodne, nakon što su dobili opširnu informaciju sa ovog događaja, ali i kasnije, mogli kontaktirati predstavnike Elektroprivrede, Rudnika mrkog uglja Banovići i novoosnovane kompanije TTU Energetik i dobiti eventualne izjave i napraviti svoje priloge.

Nažalost, naše najbolje namjere se, zbog ličnih sujeta, animoziteta ili nekih drugih razloga, u „Javnom protestu“ tumače kao zlonamjerne i Vlada Tuzlanskog kantona se proglašava dežurnim krivcem.

Obzirom da se u Javnom protestu od Vlade TK traži da medijima omogući uvid u sadržaj potpisanog ugovora, obavještavamo javnost i autora protesta, da Vlada Tuzlanskog kantona nije kreirala, potpisala i nije u posjedu ovog ugovora, te samim tim ne može nikome niti omogućiti uvid u njegov sadržaj. To mogu učiniti potpisnici: JP EP BiH i RMU Banovići.

Vlada Tuzlanskog kantona svojim transparentnim radom, čineći sve informacije i odluke javno dostupnim, daje primjer svim ostalim organima javne uprave.

Vlada TK u potpunosti podržava objektivan i nepristrasan rad svih medija ali ne dozvoljava da se zbog ličnih predrasuda i subjektivnog doživljaja pojedinih novinara proziva za stvari za koje nije nadležna.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK