TUZLARIJE - BILTEN TK

18.10.2016.
Vlada TK o zabrani prometovanja hemijskih proizvoda na području RS-a

Na današnjoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona razmatrala je trenutno stanje i primjenu zakonskih i podzakonskih akata u Republici Srpskoj, a koji se odnose na promet proizvoda koji sadrže hemikalije i biocide.


Tuzlarije


Primjenom ovih propisa fabrika deterdženata „DITA“ d.d. Tuzla i ostali proizvođači ovih i sličnih proizvoda koji imaju sjedište na teritoriji Federacije BiH primorani su povući svoje proizvode sa polica u trgovinama na području Republike Srpske, s obzirom da navedeni proizvodi moraju biti klasifikovani, posebno upakovani i obilježeni.

Shodno svemu navedenom Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas Informaciju Ministarstva industrije, energetike i rudarstva o problematici nametnutih barijera nesmetanom protoku roba i usluga u međuentitetskoj trgovini.

Donesenim zaključkom Vlada Tuzlanskog kantona ovlastila je danas premijera Tuzlanskog kantona da potpiše konačne zaključke koje će o ovoj tematici interresorno sačiniti ministri industrije, energetike i rudarstva, trgovine, turizma i saobraćaja i razvoja i poduzetništva. Konačni zaključci će, nakon potpisivanja, biti proslijeđeni nadležnim federalnim institucijama.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK