TUZLARIJE - BILTEN TK

20.10.2016.
Upriličen okrugli sto u povodu obilježavanja 390 godina postojanja Medrese
Tuzlarije


U okviru obilježavanja 390 godina rada Behram – begove medrese u Tuzli, danas je u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Tuzli upriličen okrugli sto na kojem će se sa različitih aspekata sagledati društvena uloga ove obrazovne ustanove u različitim vremenskim razdobljima i društvenim okolnostima.

Tuzlarije


Prisutne goste je pozdravio obratio im se premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić. Premijer je podsjetio da je u svojoj skoro četiri vijeka dugoj tradiciji, Behram-begova medresa uvijek imala važnu društvenu i obrazovnu ulogu, a u posljednjih nekoliko godina Medresa je najbolja škola u rangu gimnazija u Tuzlanskom kantonu.

Tuzlarije


„Svojim radom i djelovanjem na području Tuzle i Tuzlanskog kantona Medresa doprinosi obrazovnom, kulturnom i duhovnom bogatstvu ovog kraja, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini i bez nje sigurno bi cjelokupan društveni milje bio mnogo siromašniji. Medresa osim osnovnog obrazovanja koje nudi, svojim učenicima daje i ono što su mnoge druge škole nažalost stavile u drugi plan. Ona ih odgaja da budu dobri i korisni ljudi u našem društvu“, rekao je premijer Gutić i dodao da su „okrugli sto i današnje diskusije prilika da i sa naučnog aspekta, a u cjelokupnom društvenom kontekstu sagledamo ulogu Behram-begove medrese danas, i da se eventualno utvrde neke nove smjernice za budući rad.“

Tuzlarije


Na Okruglom stolu učestvovat će 16 izlagača, a cilj je dobiti i neka nova saznanja o historijatu i odgojno – obrazovnom procesu Behram-begove medrese u Tuzli. Nakon okruglog stola plan je da se uradi Zbornik radova, koji će sve danas izložene radove objediniti i zbirno prikazati na jednom mjestu, te omogućiti lakšu dostupnost ovih materijala generacijama koje dolaze.

Tuzlarije


Prije samog okruglog stola danas je u Bosanskom kulturnom centru otvorena i izložba likovnih radova učenika, fotografije i dokumenti Medrese.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK