TUZLARIJE - BILTEN TK

26.10.2016.
Vlada TK
Delegacija Kantonalne vlade u radnoj posjeti Općini Čelić

Pomoć u infrastrukturnom razvoju, putna komunikacija koja općinu Čelić povezuje sa administrativnim centrom Kantona i ulaganja u obrazovne objekte na području ove općine bile su samo neke od tema o kojim se razgovaralo na današnjem radnom sastanku delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i Općine Čelić. Radi se o prvoj radnoj posjeti Kantonalne vlade jednoj lokalnoj zajednici nakon provedenih lokalnih izbora.

Tuzlarije


Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, koji je predvodio delegaciju Vlade ovom prilikom je ponovio da je jedan od prioriteta u radu Vlade Tuzlanskog kantona ravnomjeran i ravnopravan razvoj svih općina u Kantonu. Također delegacija Vlade je načelnika Općine Čelić Seada Muminovića upoznala sa planiranim programima i projektima Vlade Tuzlanskog kantona, a na koje Čelić može da računa u narednom periodu.
„Iz razvogovora sa načelnikom Muminovićem i njegovim saradnicima spoznali smo da je osnovni problem građana Čelića razvoj infrastrukture. Prije svega to se odnosi na putnu povezanost, regulaciju vodotoka na području Čelića i završetak projekta izgradnje sportske dvorane u Čeliću. Ovu dvoranu bi osim sportskih društava, trebalo da koriste i učenici Srednje mješovite škole, tako da nam je to i obaveza više“, rekao je premijer Gutić i dodao da će Vlada putem svojih resornih ministarstava nastojati u narednom periodu pomoći u rješavanju ovih problema.
Tokom današnjeg sastanka najavljen je nastavak izgradnje regionalnog puta koji preko Majevice povezuje Čelić sa Tuzlom.
„U 2016.godini smo oko 2 miliona KM uložili u ovaj putni pravac. Asfaltirali smo oko 2 kilometra i preostaje nam još oko 4 kilometra puta da Čelić jednom modernom saobraćajnicom povežemo sa Tuzlom kao administrativnim središtem Kantona“ zaključio je premijer Gutić.

Tuzlarije


Privredni razvoj bio je također tema današnjih razgovora. Kao nezaobilazno pitanje nametnula se fabrika za preradu voća i povrća u Čeliću. Zaključeno je da su sve aktivnosti koje su bile do Vlade, Općine Čelić i Općinskog suda, koji je vodio stečajni postupak, okončane. Imovina je vraćena njenom ranijem vlasniku „Fruktalu“ iz Slovenije, a Općina Čelić im je već uputila korektnu ponudu, te se trenutno čeka njihovo izjašnjenje.
Načelnik Muminović je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo današnjom posjetom delegacije Vlade općini Čelić i uopšte podrškom koju Vlada Tuzlanskog kantona pruža ovoj lokalnoj zajednici.
„Zahvalni smo na nesebičnoj podršci koju nam pružaju i koju nam je najavila u narednom periodu Kantonalna vlada. Velika stvar je također i razumijevanje i htjenje Vlade TK da svoju pažnju posvete i sanaciji posljedica nastalih elementarnim nepogodama iz 2014. godine“, rekao je načelnik Muminović.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK