TUZLARIJE - BILTEN TK

16.01.2008.
Delegacija Udruženja građana „Žene Srebrenice“ Tuzla posjetile premijera Mujića
Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić danas je primio delegaciju Udruženja građana „Žene Srebrenice“ Tuzla, predsjednicu Hajru Ćatić i gospođu Nuru Begović.



Na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar za obnovu, razvoj i povratak Sead Mujanović, razgovarano je aktivnostima Udruženja „Žene Srebrenice“ i pomoći koju Tuzlanski kanton pruža općini Srebrenica.

Predstavnice Udruženja „Žene Srebrenice“ upoznale su premijera Mujića sa naporima koje ovo Udruženje, od svog osnivanja, ulaže kako bi se saznala potpuna istina o sudbini svih Bošnjaka stradalih u genocidu počinjenom u Srebrenici kako bi svi oni koji su odgovorni za genocid bili kažnjeni.

Uz tu borbu jedan od naših najznačajnijih zadataka je i povratak u Srebrenicu i stvaranje uslova za život u Srebrenici. Zbog toga nam je važna podrška koju Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona pružaju Srebrenici, posebno kada je riječ o realizaciji projekata održivog povratka„ istakla je gospođa Ćatić.

Gospođa Ćatić je upoznala premijera Mujića i ministra Mujanovića da je Udruženje „Žene Srebrenice“ uz pomoć jedne francuske organizacije kupilo jedan objekat u Srebrenici.

Od prijatelja iz Italije dobili su kao donaciju dvije mašine za proizvodnju tjestenine i ovih dana se završava registracija privrednog društva ovog Udruženja za proizvodnju tjestenine. Ovaj pogon bi u početku upošljavao 5-6 radnika, već je obavljena probna proizvodnja, a postoje i određeni interesi za plasman tih proizvoda.



Poznato je da ovakvi projekti ne mogu biti u startu samoodrživi i zbog toga nam je neophodna pomoć u prvih šest mjeseci rada Pogona za proizvodnju tjestenine u Srebrenici“ istakla je gospođa Begović.

Premijer Mujić je istakao da u potpunosti podržava rad Udruženja „Žene Srebrenice“ i da je ohrabrujuća njihova namjera da pokrenu ovaj biznis.

Otvaranje novih radnih mjesta u proizvodnji najsigurnija je formula za povratak i ostanak u Srebrenici i mi moramo pronaći model po kojem ćemo vas podržati“ istakao je premijer Mujić.

Ministar Mujanović je upoznao predstavnice Udruženja „Žene Srebrenice“ da je Vlada Tuzlanskog kantona u 2007. godini 1 000 000, 00 KM usmjerila za povratak u Srebrenicu. Realizirano je 971 000, oo KM.
Kako Vlada Tuzlanskog kantona sve projekte u lokalnim zajednicama finansira ili sufinansira preko općina, tako su i u ovom slučaju sva sredstva usmjerena prema Općini Srebrenica. Općina je potom, u skladu sa zakonskim propisima, raspoređivala sredstva izdvojena iz Budžeta TK. Značajan dio sredstava usmjeren je za projekte održivog povratka, odnosno otvaranje proizvodnih pogona i novih radnih mjesta.

Prema riječima ministra Mujanovića i ove godine će značajna sredstava biti usmjerena prema općini Srebrenica.
Danas su dogovoreni koraci koje će poduzeti Udruženje Žene Srerbenice, kako bi se projekat ovog Udruženja našao u raspodjeli sredstava koja će za općinu Srebrenica biti izdvojena iz Budžeta Tuzlanskog kantona za 2008. godinu.
S.M.