TUZLARIJE - BILTEN TK

02.11.2016.
Prijedlog Skupštini TK
Vlada TK prestaje finansirati tuzlanske ustanove kulture
Po Zaključku Skupštine Tuzlanskog kantona Vlada Tuzlanskog kantona, na redovnoj sjednici Vlade TK, usvojila je jučer Informaciju o aktivnostima poduzetim u cilju redefinisanja odluka i ugovora o suosnivačkim pravima i obavezama nad JU Narodno pozorište Tuzla, JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla i JU Međunarodna galerija portreta Tuzla.


Tuzlarije


Kako i nakon više održanih sastanaka i poslanih urgencija za dostavljanje konkretnog odgovora nadležni organi Grada Tuzle nisu dostavili svoje izjašnjenje u pogledu redefinisanja prava i obaveza, Vlada Tuzlanskog kantona predložila je danas Skupštini Tuzlanskog kantona da stavi van snage odluke o preuzimanju dijela osnivačkih prava i obaveza nad ovim ustanovama, radi prestanka njihovog daljeg finansiranja iz Budžeta Tuzlanskog kantona.

Obzirom da dosadašnji način finansiranja rada ovih ustanova kulture nije u skladu sa Zakonom o Budžetima FBiH i Zakonom o trezoru FBiH, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2017. godinu ne planira sredstva za finansiranje rada ovih ustanova.

Podsjećamo Vlada Tuzlanskog kantona finansirala je rad ovih ustanova u znatno većem omjeru nego što je to činio Grad Tuzla, koji je izvorno njihov osnivač i vlasnik. Istovremeno i pored znatno većeg izdvajanja finansijskih sredstava, upravljačka prava su ostvarivana u podjednakom omjeru. Prethodno je Vlada ponudila Gradskoj upravi tri modela finansiranja rada ovih ustanova i to da se izdvajanja podijele podjednako po 50%, da Kanton preuzme cjelokupna osnivačka prava, a time i finansiranje rada ovih ustanova, kao i da cjelokupno finansiranje preuzme Grad Tuzla. Nadležni organi Grada Tuzle nisu se opredijelila niti za jedan od ova tri ponuđena modela.

Također danas je istaknuta i činjenica da finansiranje rada ovih institucija dovodi u neravnopravan položaj sve ostale lokalne institucije kulture u Tuzlanskom kantonu, obzirom da Vlada Tuzlanskog kantona ne finansira rad niti jedne druge lokalne institucije kulture u našem kantonu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK