TUZLARIJE - BILTEN TK

10.11.2016.
Vlada je za politiku čistih računa

Premijer Tuzlanskog kantona primio je danas u posjetu novoizabranog načelnika Općine Lukavac Edina Delića. Osim čestitki na izboru i imenovanju, te želja za uspjeh u budućem radu, kao nezaobilazna tema na današnjem susretu nametnulo se izvršenje pravosnažne sudske presude iz 2009. godine kojom je u korist Vlade, a na štetu općine Lukavac, presuđen iznos od oko 900.000 KM glavnice plus pripadajući iznos kamate.

Tuzlarije


„Vlada Tuzlanskog kantona mora tražiti naplatu svih svojih potraživanja, od svih privrednih subjekata, organa, institucija, pa i Grada, odnosno općina sa područja Tuzlanskog kantona. Na to nas obavezuju stanje i prilike u Budžetu Tuzlanskog kantona, kao i činjenica da Vlada izmiruje sve svoje sudski presuđene obaveze. Među njima je i presuda Općine Lukavac protiv Tuzlanskog kantona koja je već u vazi izvršenja u trezoru“ rekao je premijer Gutić, dodajući da je Vlada slične procese naplate potraživanja već okončala sa nekim drugim dužnicima.
„Vlada Tuzlanskog kantona otvorena je za sve razgovore o načinu otplate duga, ali nikako o oprostu potraživanja. Mi smo za politiku čistih računa. Takav odnos imamo prema svima i očekujemo da svi imaju takav odnos prema nama" zaključio je premijer Gutić.
Ipak, na današnjem sastanku iskazana je i obostrana dobra volja da se u narednim danima sagledaju sve mogućnosti i kroz sporazum o načinu izmirenja obaveza izbjegnu eventualne neželjene posljedice po općinski budžet.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK