TUZLARIJE - BILTEN TK

10.10.2008.
U prvih šest mjeseci plan obezbjeđenja krvi u TK ostvaren sa 48,5%


Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila Informaciju o obezbjeđenju rezervi krvi za potrebe liječenja stanovništva Tuzlanskog kantona za period januar-juni 2008. godine, sa posebnim osvrtom na status dobrovoljnih davalaca krvi i mogućostima obezbjeđenja krvi kao lijeka, koju je pripremilo Ministarstvo zdravstva.

Transfuzijsku djelatnost u Tuzlanskom kantonu obavljaju Poliklinika za transfuziologiju UKC-a Tuzla i Služba za transfuziologiju Opće bolnice Gračanica. U organizovanju akcija dobrovoljnog darivanja krvi i animiranju stanovništva u ovoj oblasti učestvuje i Crveni križ Tuzlanskog kanotna odnosno općinske organizacije Crvenog križa.
U prvih šest mjeseci u Tuzlanskom kantonu bilo je planirano 7447 dobrovoljnih davalaca krvi. Plan je ostvaren sa 21, 4% što je za 2, 8% više u odnosu na isti period prošle godine.
Najbolje ostvarenje plana prikupljanja krvi kroz dobrovoljno davalaštvo postignuto je u Teočaku (35, 1%) Tuzli (33, 3%) Lukavcu (27, 1%) i Banovićima (24, 1%).
Najlošije ostvarenje plana ostvareno je u Čeliću (4, 7%) i Kalesiji (9, 6%).

Od 2419 davalaca, koliko ih se odazvalo na akcije dobrovoljnog darivanja krvi 821 je odbijeno, a krv je darovalo 1598 osoba.
Na poziv porodice za davanje krvi prvih šest mjeseci 2008. godine javilo se 1509 davalaca, a krv je dalo njih 1227.

Samoinicijativno se u Polikliniku za transfuziologiju javilo 729 davalaca, od kojih je podobnih za davanje krvi bilo 617.
Ukupno računajući realizacija plana obezbjeđenja krvi za liječenje građana te za vanredne situacije u prvih šest mjeeci 2008. godine iznosi 48, 5% što je za 6, 4% manje u odnosu na isti period 2007. godine.

Opća je ocjena da trenutno stanje u oblasti obezbjeđenja rezervi krvi za potrebe liječenja građana nije zadovoljavajuće.
U cilju povećanja količina krvi koje se prikupljaju kroz dobrovoljno davalaštvo, a do 2010. godine cilj je da to bude više od 50% planiranih količina, neophodno je poboljšati brigu za zaposlenike dobrovoljne davaoce krvi, omogućiti višestrukim dobrovoljnim davaocima uključenje u sistem zdravstvenog osiguranja pod posebnim uslovima, uraditi i realizovati program edukacije o značaju dobrovoljnog davalaštva i provesti javnu kampanju zagovaranja dobrovoljnog davalaštva krvi za aktivno uključenje šire društvene zajednice u obezbjeđenje stabilnih rezervi krvi.

Priredio(la): S.M.