TUZLARIJE - BILTEN TK

16.11.2016.
Premijer Gutić osudio napad na advokata Rifata Konjića
Tuzlarije


Upoznavanje sa problemima i izazovima s kojima se advokati sa područja Tuzlanskog kantona susreću u svom radu bile su glavne teme današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Bego Gutić, sa predsjednikom i članovima Upravnog odbora Regionalne advokatske komore Tuzla Amirom Mešićem, Aidom Smajić i Bahrijom Dautovićem.

Ovom prilikom predstavnici Komore su se premijeru i članovima Vlade zahvalili za pozitivan i znatno korektniji odnos prema svim advokatima, a prije svih onima koji su angažovani za odbrane po službenoj dužnosti.

Premijer Gutić je izrazio podršku radu Komore ističući da "advokatska komora zauzima veoma važno mjesto u sistemu pravne zaštite". Također ovu priliku premijer Gutić je iskoristio i javno osudio nedavni fizički napad na advokata Rifata Konjića i izrazio riječi podrške aktivnostima koje je Komora u cilju zaštite gospodina Konjića, ali i integriteta advokatske profesije poduzela po ovom pitanju.

Današnji sastanak iskorišten je i za razgovor na temu pružanja besplatne pravne pomoći na području našeg kantona. Premijer Gutić je predsjednika Mešića upoznao da Vlada planira raditi izmjenu zakonske regulative koja tretira ovu oblast, te pozvao Komoru da svojim mišljenjima i sugestijama učestvuje u izmjeni ovih zakonskih propisa.

Tuzlarije


Nakon što su se premijer Gutić, ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić i ministar finansija Jakub Suljkanović upoznali sa aktivnostima i djelovanjem regionalne advokatske komore Tuzla, istaknuta je spremnost Vlade da u smislu pomoći učini sve što je u njenoj nadležnosti.

- Sve ono što je u našoj mogućnosti i u okvirima Vlade Tuzlanskog kantona, mi smo tu da pomognemo i rješavamo, a za sve ono što su ingerencije drugih nivoa vlasti bit ćemo partneri. Za one zakone koji se donose na višim nivoima tu smo da zajedno, štiteći interese i advokata sa ovog područja, kreiramo mišljenja, stavove i inicijative, zaključio je premijer Gutić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK