TUZLARIJE - BILTEN TK

17.11.2016.
Unapređenje saradnje Slovenije i TK u oblasti privrede

Ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini NJ.E. Iztok Grmek, s predstavnicima Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, sastao se danas sa članovima Vlade Tuzlanskog kantona, obrtničke i privredne komore ovog kantona, a sastanku su prisustvovali i ministri privrede i predstavnici Obrtničke komore Bosansko-podrinjskog i Posavskog kantona, te predstavnik Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH.

Tuzlarije


Na sastanku u prostorijama Vlade TK se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji i mogućnostima unaprjeđenja saradnje Slovenije i Bosne i Hercegovine u oblasti privrede, poduzetništva i obrta.

Njegova ekselencija Ambasador Grmek na konferenciji za medije istakao je, da je po nekim parametrima Slovenija prvi ekonomski partner Tuzlanskom kantonu, ocijenivši važnim da saradnja Slovenije i BiH ide na svim razinama, pa i na razini obrta.

Tuzlarije


Grmek smatra da je Tuzlanski kanton ekonomski jako blizu Sloveniji, te da ima nekoliko mogućnosti za čvršće povezivanje za Slovenijom.
„Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je vrlo jak segment slovenske ekonomije, i zadovoljan sam da je njen predsjednik danas dobio konkretne podatke o 11.400 obrtnika s područja Tuzlanskog kantona“ rekao je ambasador Grmek i ocijenio da to olakšava mogućnost pronalaska poslovnog partnera u određenoj oblasti.

Tuzlarije


Ambasador je rekao da su u području bijele tehnike, hemijske industrije, farmacije, usluga osiguranja, finansija, slovenske kompanije vodeće u BiH, te da je energetika resurs Tuzlanskog kantona koji može biti jako značajan za Sloveniju.
Za obrtnike glavna snaga koja povezuje slovensku i bosanskohercegovačku privredu su mala i srednja, te velika poduzeća, „to je segment s kojim se želimo povezati“, poručuje Grmek.
Ministar razvoja i poduzetništva TK-a Nermin Hodžić smatra da današnji sastanak predstavlja veliki iskorak za privredu TK-a.
„Kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena TK-a sa članicama EU, Slovenija je na prvom mjestu. U vanjskotrgovinskom bilansu Tuzlanski kanton plasira više od 160 miliona KM na tržište Slovenije, a samim time i na tržište EU, dok se iz Slovenije uveze robe i usluga u vrijednosti 117 miliona KM“ rekao je ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić i naglasio da ovo nije samo protokolarna posjeta. „Ambasada Republike Slovenije u BiH stavila je na raspolaganje svoj Odjel za privredu Tuzlanskom kantonu. Taj odjel će poslužiti kao veza privrede našeg kantona i Slovenije, kao i pomoć u ispunjavanju upitnika koji BiH treba ispuniti u toku pristupnih koraka EU“ naglasio je ministar Hodžić.
Predsjednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je iskazao zadovoljstvo saradnjom ove zbornice (komore) s obrtničkim komorama u FBiH, posebno s Obrtničkom komorom TK-a, koja svojim aktivnostima prednjači ispred ostalih u Federaciji BiH. Smatra da je saradnja s Kantonalnom vladom, privrednim i obrtničkim komorama ključna da bi se poduzetništvo i obrtništvo razvijalo, ali i da bi se zajednički pristupilo rješavanju problema obrtnika i poduzetnika.
Nakon sastanka u Vladi Tuzlanskog kantona gosti iz Slovenije su posjetili nekoliko malih i srednjih preduzeća, te uspješnih obrtnika koji rade u Tuzlanskom kantonu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK