TUZLARIJE - BILTEN TK

22.11.2016.
Iako nisu u njenoj nadležnosti
Vlada vodi računa o dinamici nedavno pokrenutih stečajnih postupaka
Tuzlarije


Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila Informaciju o provođenju stečajnog postupka u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom u kojima je pokrenut stečajni postupak u 2015. godini.

Podsjećamo, nakon sveobuhvatne informacije o privrednim društvima, konstatovano je da određena društva već duži period posluju negativno sa višemilionskim dugovanjima prema povjeriocima, zbog čega je bilo neophodno poduzimanje mjera za rad ovih društava u skladu sa pozitivnim zakonima. U skladu sa Zakonom o stečaju, a na osnovu odluke nadležnog suda, u 2015. godini pokrenuti su stečajni postupci u društvima "Tvornica transportnih uređaja" Tuzla, "Livnica čelika" Tuzla, "Polet" Tuzla i "Aida" Tuzla.

Analizom izvještaja stečajnih upravnika, konstatovano je da se stečajni postupci odvijaju u skladu sa Zakonom o stečaju ali i da se imovina ovih društava otežano i sporo unovčava, zbog čega se ne izvršavaju obaveze prema povjeriocima.

Poseban problem predstavljaju obaveze prema radnicima zbog neuvezanog radnog staža, zbog čega radnici ne mogu da ostvare pravo na penzionisanje i druga prava, a što su više puta izražavali protestima u krugu društva.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK